Ca părinte, îl poți ajuta pe adolescentul tău să treacă prin tot acest proces dacă ești conștient de întreg contextul pe care îl experimentează, de cum se desfășoară viața lui în general. Da, alegerea unei cariere este extrem de importantă, dar în același timp poate fi confuz cu ceea ce își dorește.
Puțini dintre ei știu cu certitudine ce vor să facă pe mai departe. În același timp li se întâmplă atât de multe în viața de zi cu zi, trăiesc atât de intens, iar alegerea viitoarei profesii, deși o decizie importantă și pentru ei, este uneori umbrită de complicațiile prin care trec în relațiile romantice sau cu prietenii, de deciziile despre cum își vor petrece timpul liber și cu cine, neliniștile legate de cât de bine sunt acceptați de grup sau nu.
Puteți completa singuri lista mai departe. Vă aduceți aminte, sper, toate aceste experiențe, le-am trăit și noi părinții lor. Nu minimizați viața lor și nici greutățile ei. Prioritățile, așa cum le văd părinții, sunt diferite de cum le percep adolescenții. Este în firea lucrurilor. Păstrați ca fiind importantă decizia și pregătirea pentru o carieră, dar fiți egal preocupați și de restul vieții lor.
Și totuși, ce putem face pentru a le fi alături?
Cum am tot scris, relația cu părinții, cât de apropiată și caldă este, va face din nou diferența. Pentru că adolescenții noștri, deși conectați atât de intens la grupul de egali, își culeg informațiile de încredere tot de la noi părinții. Odată ce fiul sau fiica dvs. a ajuns la liceu, discutați frecvent despre ce și-ar dori să facă în viață.
Povestiți-le care a fost drumul dumneavoastră în carieră, cât de frecvent ați schimbat domeniul în care profesați, dacă ați făcut-o, și ce v-a împins să luați această decizie. Dacă nu ați făcut-o, iarăși, nu vă sfiiți să împărtășiți ce v-a ținut în același loc. Sunteți modele pentru ei.
Nu uitați însă, alegerea carierei este o decizie personală a adolescentului dumneavoastră și nu vine ca o reparație pentru ceea ce ați trăit dvs. sau poate ca o continuare pentru profesia dvs. Este o graniță, uneori fină, între a-l ajuta și susține să se descopere și a-l manipula sau impune o anumită direcție.
Vedeți care sunt punctele tari și unde este vulnerabil
Un alt aspect important prin care îl puteți ajuta pe adolescent să își găsească locul în profesie este să îl încurajați să își descopere talentele, activitățile pe care le face cu plăcere și cu ușurință – poate se simte bine când își ajută colegii la teme, poate voluntariatul în natură, salvarea planetei de exemplu este unul din lucrurile pentru care militează, poate este organizat și eficient în cum își gestionează timpul și resursele, pictura, muzica sau teatrul pot fi zonele în care se simte în largul lui.
Fiți cu mintea deschisă. Păstrați lista la îndemână și încurajați-l să experimenteze contexte noi, diferite. Discutați apoi despre cum s-a simțit, ce a fost important, ce a fost greu și ce i-a plăcut.
Pe lângă talentele și abilitățile pe care le are, sau pe care le poate dezvolta, vă ajută, pe dvs. și adolescentul dvs. să aveți cât mai multe informații despre temperamentul lui, care sunt, din perspectivă biologică, punctele lui tari, și care sunt punctele mai vulnerabile, care sunt resursele pe care se poate baza și pe care, înțelept ar fi, să le folosească cât mai eficient.
Fiți curios, fără să judecați cu privire la toate aspectele din viața lui: ce muzică îi place, care sunt filmele preferate, când, cum și cu cine se relaxează, care sunt situațiile provocatoare, care sunt lucrurile importante și valoroase pentru el. Primiți și acceptați cu înțelepciune contextele unde sunteți diferiți. Curiozitatea părintelui îl va împinge să vorbească despre el și în acest fel își va clarifica și lui pasiunile și lucrurile în care crede.
Încercați să fiți informat și deschis la cum evoluează piața muncii, pentru că cea mai mare parte a profesiilor de astăzi vor fi radical diferite peste 20-30 de ani, atunci când adolescenții noștri vor ajunge la apogeul carierei lor. Îl veți ajuta astfel să exploreze mai departe de momentul prezent, să își pună întrebări despre cum va arăta drumul lui pe o perioada mai lungă.
Voluntariate și discuții diverse, cu mintea deschisă
Ajutați-l să exploreze diferite cariere, puneți-l în legătură cu oameni diverși și contexte profesionale diferite, în care să poată înțelege și trăi concret experiențe de muncă. Încurajati-l să aleagă voluntariate diverse și discutați apoi, cu mintea deschisă, despre fiecare experiență.
Odată ce încep să se cristalizeze anumite direcții de carieră, asezati-vă împreună și discutați care sunt variantele cele mai bune de urmat: unde anume are încă îndoieli, unde are nevoie de ajutor să își atingă obiectivele, ce alte informații l-ar ajuta să ia o decizie definitivă. Încurajați-l să persevereze în direcția în care simte că își găsește un rost, dar fiți deschis la reevaluările deciziei atunci când simțiți că se îndoiește de ceea ce și-a propus.
Pentru a-și alege o carieră de succes, adolescentul va trece, împreună cu dvs. prin trei etape distincte:
- va explora și învăța despre sine și despre mediul în care trăiește,
- își va cristaliza în funcție de perioada de explorare o decizie, pe care apoi o va pune în practica,
- iar ultima etapă este aceea de reconsiderare a decizie, de reevaluare a ei. Copilul are nevoie de părintele lui în fiecare din aceste etape: fiți mai ales înțelept și prezent si nu uitați că este vorba despre viața copilului dumneavoastră, diferit de dumneavoastră și de propriile dumneavoastră așteptări de la viață și de la carieră.
Comentarii articol (0)