Prin oficializarea recentă a unei ordonanțe, Codul rutier a suferit o serie de modificări importante. Dacă pentru unele dintre abaterile existente și înainte se pot aplica de-acum amenzi în cuantum mai mare decât anterior, de puțină vreme au fost adăugate mai multe amenzi noi, iar unele sancțiuni complementare au fost înăsprite.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
OG 1/2022, act normativ apărut acum câteva zile, aduce, printre altele, înăsprirea amenzilor din Codul rutier, mai exact, cele pentru următoarele contravenții:
circulația nejustificată a unui autovehicul pe banda de urgență a autostrăzii, ceea ce presupune o creștere a amenzii de la un cuantum cuprins între 580 și 725 lei la 1.305-2.900 lei;
depășirea neregulamentară - sancționabilă cu amendă cuprinsă între 870 - 1.160 lei (de la 580 - 725 lei, cât era înainte), iar dacă în urma manevrei de depășire neregulamentară se produce un accident cu pagube materiale, amenda urcă până la cuantumul cuprins între 1.305 și 2.900 lei;
nerespectarea acordării de prioritate, atât a pietonilor aflați pe trecerea de pietoni, cât și a vehiculelor îndreptățite, până la 870-1.160 lei. Dacă în urma nerespectării se produce un accident, cuantumul amenzii crește la o valoare cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei.
Notă: Cuantumul amenzilor este calculat la valoarea actuală a punctului de amendă, respectiv 145 de lei.
Amenzi noi sunt prevăzute pentru:
șoferii care au un comportament agresiv atunci când conduc mașini pe drumuri publice, între 580 sau 725 de lei. Însă, dacă din această cauză se produce un accident, amenda e cuprinsă între 870 și 1.160 de lei;
depășirea vitezei cu mai mult de 70 km/h față de limita prevăzută pentru sectorul de drum respectiv, între 1.305 și 2.900 lei, căreia i se adaugă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 120 de zile.
Sancțiuni complementare mai dure sunt acordate, în plus față de amenzile majorate sau nou-introduse, pentru:
nerespectarea regulilor de circulație pe autostradă, respectiv întoarcerea sau mersul cu spatele, perioada de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule a crescut de la 90 zile la 120;
nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație, de la 60 la 90 de zile;
nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, de la 90 la 120 de zile;
nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate pietonilor de la 30 la 60 de zile.
Perioada de suspendare a permisului a crescut și ea de la 90, cât era înainte, la 180 de zile pentru anumite fapte grave, cum ar fi infracțiunea contra siguranței circulației pe drumurile publice, accidentul de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane, dacă a fost încălcată o regulă de circulație ce prevede suspendarea dreptului de a conduce, condamnarea definitivă pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat/ neînregistrat sau tractarea unei remorci neînmatriculate/ neînregistrare sau cu număr de înmatriculare/ înregistrare fals.
Mai mult, perioadele de suspendare a permisului nu se mai pot suprapune, ci se adună, fără a exista o limită maximă.
O altă modificare prevăzută în OG vizează înghețarea termenului de anulare a punctelor de penalizare de șase luni, când este contestată o amendă la momentul cumulului a 15 puncte de penalizare, aferente suspendării permisului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (9)