Companiile care intenționează să-și închidă un punct de lucru în care au o casă de marcat pot scăpa de obligația de a o conecta la sistemul de monitorizare al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), reiese dintr-o clarificare recentă a instituției. În acest sens, firmele trebuie să scoată memoria fiscală din aparat. Conform autorităților, aceasta ar fi singura situație în care se poate refuza conectarea.
Conform Ordinului ANAF 627/2018, toate
casele de marcat (cu jurnal electronic) fiscalizate, indiferent dacă sunt folosite sau nu, trebuie conectate la sistemul de monitorizare al ANAF. După conectare, firmele trebuie
să transmită lunar la Fisc formularul F4109, care se referă la aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate în perioada de raportare.
„(...) obligația conectării la sistemul informatic al ANAF este instituită în sarcina operatorilor economici pentru toate aparatele de marcat electronice fiscale pe care le dețin, inclusiv pentru cele neutilizate, dar fiscalizate, cu excepția celor care sunt instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice (...)”, scrie în clarificarea venită de la ANAF,
prin intermediul Patronatului Caselor de Marcat.
În aceste condiții,
firmele care au de gând să închidă un punct de lucru au vrut să știe ce pot face pentru a evita conectarea caselor de marcat la sistem și ulterior raportările lunare. Din opinia ANAF reiese că singura variantă pentru a refuza conectarea, în situația amintită, este
scoaterea, cu ajutorul servisanților, a memoriei fiscale din aparat.
„(...) singura situație în care operatorul economic ar fi exonerat de obligația de conectare la sistemul informatic în cazul închiderii punctului de lucru este aceea în care aparatul de marcat neutilizat nu mai este fiscalizat și au fost îndeplinite în acest sens obligațiile procedurale și declarative aferente, prevăzute de lege”, au explicat reprezentanții Fiscului.
Prin urmare, dacă o firmă își oprește activitatea, aceasta este obligată
să arhiveze memoriile fiscale pentru o perioadă de zece ani. Totodată,
trebuie transmis formularul F4105 privind situația casei de marcat - în care se bifează opțiunea „alte situații”, iar în câmpul de explicații suplimentare se trece „scoaterea memoriei fiscale”. Suplimentar, la formular se anexează documente justificative.
„În acest sens, în situația în care se impune scoaterea memoriei fiscale a aparatului de marcat, utilizatorii trebuie să depună formularul F4105, să bifeze punctul E.6. «Alte situații decât cele prezentate la punctele E.1 - E.5», în căsuța «Date referitoare la alte situații decât cele prevăzute la punctele E.1 - E.5» să completeze manual «scoaterea memoriei fiscale», iar ulterior, la momentul transmiterii formularului F4105, utilizatorii să atașeze documentele probatorii (de exemplu, proces-verbal de predare-primire memorie, orice alte documente probatorii). Completarea în mod unitar a formularelor creează posibilitatea gestionării în mod eficient a informațiilor transmise prin intermediul acestora”, mai scrie în clarificare.
Așa cum am scris mai sus, altă situație în care aparatele nu se conectează la sistemul ANAF este cea în care,
din cauza lipsei internetului într-o anumită zonă, casele de marcat funcționează offline. În acest caz există o procedură specială prin care se declară la Fisc, o singură dată, că aparatele funcționează offline din motive tehnice. Cu alte cuvinte, nu este o situație în care se refuză conectarea, ci o situație în care conectarea este imposibilă.
Calendarul conectării caselor de marcat cu jurnal electronic la sistemul ANAF se apropie de termenul final din 30 noiembrie 2021. Până acum, autoritățile spun că s-au conectat peste 400.000 de aparate dintr-un total în funcțiune de peste 630.000. Firmele mari trebuiau să-și conecteze aparatele până la 30 iunie, iar termenul de acum este pentru firmele mici și medii. Din decembrie 2021, aparatele nou-achiziționate trebuie conectate în ziua instalării.
Comentarii articol (0)