ACTUALIZARE (21.06.2022): Până la urmă, Guvernul s-a răzgândit din nou și a decis că va da granturile pentru investiții în baza unui alt cadru legal - OUG 82/2022.
__________
Ajutorul de stat este reglementat prin Ordinul MIPE 1.290/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 1.111/2021, însă perioada de înscriere urmează să fie anunțată separat de către minister. Schema se desfășoară până la 30 iunie 2022. Inițial se stabilise ca termen ultima zi din 2021, dar, pentru că schema încă n-a fost operaționalizată (ghidul de accesare e abia în dezbatere), acesta a fost mutat vineri cu șase luni, prin Ordinul MIPE 1.481/2021.
Ajutorul de stat urmează să fie acordat sub formă de granturi pentru realizarea de investiții, iar valoarea maximă per beneficiar va fi de un milion de euro (echivalent în lei). Se estimează astfel că în jur de 4.000 de IMM-uri vor putea accesa banii.
Concret, beneficiarii vor putea fi microîntreprinderi, întreprinderi mici sau întreprinderi mijlocii care activează în domenii precum construcții, comerț cu ridicata sau cu amănuntul, transporturi și depozitare, HoReCa, sănătate și asistență socială.
Ca să acceseze autorul de stat, IMM-urile vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:
- nu se aflau în dificultate la data de 31 decembrie 2019;
- nu există împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat ce nu au fost executate și recuperate integral;
- nu sunt supuși concordatului preventiv, procedurilor de lichidare, insolvență sau faliment;
- sunt înființați până la data de 31 decembrie 2018;
- au înregistrat profit operațional din activitatea curentă, respectiv din activitatea de exploatare în unul 2019;
- se angajează să asigure sustenabilitatea proiectului, adică să asigure desfășurarea activității pentru o perioadă de minimum trei ani după expirarea duratei de implementare a proiectului.
- sistematizarea și amenajarea teritorială a terenului;
- racordarea utilităților necesare obiectivului;
- proiectarea și asistența tehnică;
- achiziția de instalații, utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu și fără montaj, inclusiv IT&C, tehnologii software;
- active necorporale;
- mijloace de transport electrice sau hibride (autoturisme, autobuze, microbuze, elevatoare, încărcătoare, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială);
- consultanța pentru pregătirea și implementarea proiectului în limita a 10% din valoarea eligibilă a proiectului;
- activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente proiectului.
Perioada de înscriere, beneficiarii selectați și alte detalii legate de ajutorul de stat vor putea fi urmărite pe site-ul MIPE.
Acest ajutor de stat este de fapt fosta măsură 3 (granturi pentru investiții) din OUG 130/2020, pentru care autoritățile promiseseră relansarea într-o formă „necontroversată”. Fosta măsură 3 a fost abandonată în urma unor suspiciuni de fraude la înscrierea firmelor.