După cinci modificări succesive a reglementărilor privind modul de alocare drepturilor polițiștilor la echipament individual, un ordin al Ministrului Afacerilor Interne (MAI) a eliminat de vineri, odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial, limitările existente până acum în ceea ce privește posibilitatea polițiștilor de a primi contravaloarea echipamentelor în bani. Dacă nu s-ar fi renunțat la termenul ce s-a împlinit la sfârșitul lunii septembrie, politiștii nu ar mai fi putut primi drepturile de echipament în bani până la final de 2024. Așadar, drepturile de echipament în bani se pot acorda în continuare lunar.
Ordinul MAI 157/2023, apărut vineri în Monitorul Oficial, stabilește modificarea reglementărilor referitoare la aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor. Astfel, potrivit documentului, se renunță la existența unui termen pentru acordarea drepturilor de echipament în bani, limitat până acum la o anumită perioadă. Ordinul stabilește o nouă regulă, potrivit căreia aceste drepturi să fie acordate în funcție de gradul de aprovizionare cu articole de echipament model nou și de strategiile de echipare aprobate la nivelul fiecărei unități, în natură sau în bani, după cum se precizează în referatul de aprobare a ordinului. Prin urmare, polițiștii pot primi fie echipamentul complet, dacă acesta este disponibil, fie o parte a echipamentului și bani, fie numai bani.
De asemenea, ordinul prevede că
"drepturile de echipament în bani se acordă lunar în cuantum de 1/12 din valoarea acestora", fără să mai stabilească un termen-limită pentru asta, ca înainte. În
varianta anterioară a regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor era prevăzut faptul că
"începând cu luna octombrie 2023 până la data de 31 decembrie 2024, respectiv până la dotarea integrală cu articolele de echipament (...) polițiștii vor primi numai echipament în limita echivalentului valoric al cotei-părți anuale". Ulterior, din 2025, polițiștii ar fi putut primi drepturile de echipament din nou în bani.
Documentul stabilește și că asigurarea articolelor de echipament strict necesare ceremoniei de acordare a gradului să cadă în sarcina instituției de învățământ frecventate de către absolvenţii care sunt repartizați la unități care nu sunt în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române sau Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Ultima prelungire a termenului până la care polițiștii puteau primi drepturile de echipament inclusiv în bani a fost stabilită prin
Ordinul MAI 47/2023 și era, potrivit documentului,
30 septembrie 2023. Aceasta a fost cea de-a cincea prelungire a termenului.
Anterioara prelungire a termenului (până la
31 martie 2023), se regăsește în
Ordinul MAI 194/2022, publicat în decembrie în Monitorul Oficial. Apoi, prelungirea termenului până la sfârșitul lui 2022 s-a făcut prin
Ordinul MAI nr. 136/2022, apărut în septembrie. Prelungirea termenului ce a fost introdus prin
Ordinul MAI nr. 183/2021 era necesară deoarece, deși au fost semnate contractele pentru asigurarea cu echipament a promoțiilor de ofițeri/ agenți de poliție a instituțiilor de învățământ și pentru dotarea personalului ce va fi încadrat din sursă externă în unitățile Poliției Române, nu erau încă semnate contractele pentru celelalte categorii de personal, potrivit
referatului de aprobare care a însoțit ordinul în stadiul de proiect.
Termenul limită de acordare a drepturilor de echipament în bani a mai fost prelungit și în alte două rânduri.
Noile articole de echipament sunt reprezentate de pardesiu, jachetă, costum termic și fes, și sunt oferite doar două tipuri de echipament atât pentru ofițeri, cât și pentru agenții de poliție, unul pentru serviciu și unul pentru ceremonie, după cum se arată în Ordinul MAI nr. 183/2021.
Important de reținut este faptul că Ordinul MAI nr. 183/2021 a stabilit că
"pe timpul suspendării raportului de serviciu din inițiativa polițiștilor, aceștia nu mai beneficiază de drepturile de echipament, începând cu prima zi a lunii următoare celei în care a intervenit suspendarea, dacă în luna în care și-au suspendat raporturile de serviciu au cel puțin o zi lucrată". La reluarea activității, polițiștii vor primi drepturile începând cu luna următoare celei în care le-a încetat suspendarea.
Studenții și elevii din instituțiile de învățământ care aparțin de MAI nu mai au o uniformă de clasă, ca înainte, acum fiind stabilite doar două categorii de uniforme, respectiv cea de oraș și cea de instruire.
Comentarii articol (4)