Un astfel de caz ne-a fost prezentat astăzi de un cititor avocatnet.ro care ne-a trimis răspunsul primit de la o clinică privată, unde acesta dorea să își facă o serie de investigații și proceduri medicale, în baza unui bilet de trimitere, servicii care au fost condiționate de prezentarea unui test COVID-19 negativ. „Vă informam că pentru orice procedură pe care doriți să o efectuați, ea fiind endoscopie, colonoscopie, intervenție chirurgicală este nevoie de un test covid”, explică un reprezentant de relații cu clienții al clinicii private, care a mai precizat și că testul poate fi efectuat și în alte laboratoare decât cele ale clinicii respective.
„Recomandarea de testare PCR – antigen este conform cu recomandările Societății Române de Endoscopie Digestivă, pentru protejarea pacienților și a personalului. Dorim să menționăm faptul că pacienții vaccinați sunt protejați de forme severe de boală, dar nu sunt protejați de infecția cu virus. De aceea, o persoana vaccinată poate să fie asimptomatică sau foarte puțin simptomatică, dar să fie purtătoare de virus. În orice alte situații, acest aspect poate să fie trecut cu vederea, pentru că persoanele vaccinate transmit boala în mult mai mică măsură decât cei nevaccinați. Având în vedere faptul că vă prezentați într-o instituție medicală, în care sunt prezenți mulți pacienți cu afecțiuni diverse, această testare este extrem de importantă”, a mai punctat reprezentantul unității medicale, care a adăugat că și „DSP a fost înștiințat despre faptul că clinica solicită testarea pacienților, indiferent de statusul vaccinal, la internare sau înaintea efectuării unei manevre invazive cu risc, așa cum este endoscopia digestiva (sublinierea noastră – n. red.)”.
Ministerul Sănătății spune că practica este contrară legii
Într-un răspuns solicitat cu privire la acest aspect, Ministerul Sănătății a transmis că „solicitarea furnizorului de servicii medicale de a efectua un test antigen sau PCR contra cost, anterior efectuării investigațiilor medicale în baza biletului de trimitere este contrară cadrului legal”.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au mai subliniat și că „Internarea într-un spital, pentru oricare simptomatologie și/sau procedură/intervenție medico-chirurgicală, nu poate fi condiționată de prezentarea unui buletin cu rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2, iar evaluarea clinică și paraclinică a tuturor pacienților, în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, se va face în condiții de precauții pentru boli cu transmitere aeriană, prin secreții respiratorii”.
Aceștia au precizat și că investigarea cazurilor în care furnizorii de servicii medicale solicită efectuarea testelor antigen sau PCR, atât pentru pacienții care dețin un certificat digital, cât și pentru cei care nu dețin un astfel de document, este în competența Caselor de Sănătate cu care clinicile au încheiat un contract privind decontarea serviciilor medicale.
Răspunsul Ministerului Sănătății poate fi consultat integral în fișierul atașat acestui articol.
Comentarii articol (0)