Orice zi bună începe și se termină cu un zâmbet. Sau cu o îmbrățișare. Ori cu o vorbă blândă, optimistă, încurajatoare. Ce efecte au aceste gesturi frumoase și citate motivaționale asupra copiilor? Într-o lume în care a spune “nu” este mai la îndemână decât a spune “da”, trebuie ținut cont de câteva aspecte. Cum facem în așa fel încât să ne creștem copiii cu simțul valorilor pozitive. Cuvintele încurajatoare, citatele motivaționale chiar au efecte miraculoase asupra celor mici. Efecte care durează ani și ani, după ce ele au fost rostite. De aceea, este important să alegem alegem cu grijă ce le spunem copiilor. Ei au nevoie să audă cuvinte care îi fac să se simtă mândri, iubiți și care să îi motiveze.
Articol scris de Roxana Ioana AncuțaAceste cuvinte, citate motivaționale, au o mare pondere în educația Montessori. Ele sunt rostite în mod deliberat la școală de educatorii Montessori. Dar și acasă este indicată folosirea lor frecventă. Gândește-te la efectele pe care le poate asupra copilului tău un
„ce bine îmi pare că ai venit”. Sau
„ce bine îmi pare că te văd”.
Cuvintele pozitive îl ajută pe copil în dezvoltarea lui emoțională. Orice atitudine pozitivă pe care o percepe în preajma lui și cu care este tratat se poate reflecta, mai devreme sau mai târziu, în comportamentul lui. De asemenea, îl va încuraja și motiva chiar și pe partea educațională. Copilul se va simți mai relaxat și se poate concentra mai ușor asupra lucrurilor pe care le învață.
Cum putem fi sigure că le arătăm copiilor suficientă afecțiune? Cum putem fi sigure că ei simt dragostea noastră?Încearcă aceste fraze și cuvinte motivaționale. Adaptează-le în funcție de circumstanțe și exprimă-le din inimă. Ele sunt nu doar mângâieri sufletești pentru copilul tău, dar și imbolduri necesare de care are nevoie. Și chiar îl ajută mult în activitățile lui zilnice.
1. Sunt fericită să te văd„După ce am devenit mamă”, povestește Cristina, profesor Montessori,
„am început să le spun în fiecare zi copiilor de la școală, cât sunt de fericită că îi văd. Că au venit. Că suntem din nou împreună.” Aceleași citate motivaționale le putem adresa și noi copiilor noștri, acasă. Când vin de la școală sau de la joacă. Sau dimineața, după ce s-au trezit. Este important să afle ce bucurie simțim în fiecare zi alături de ei.
2. Haide să ne ținem în brațeRezervă-ți căteva minute dimineața, înainte de a începe orice activitate, pentru un mic răsfăț cu copilul tău. Uneori, imediat după ce se trezesc, micuții nu doar că sunt somnoroși, dar pot fi și puțin morăcănoși. Este momentul potrivit să îi mângâi cu afecțiunea ta. Și să vă îmbrățișați unul pe celălalt. De altfel, puteți chiar organiza acasă, din când în când, o petrecere cu îmbrățișări. În funcție de obiceiurile familiei, găsește o modalitate de a vă dedica împreună câteva momente îmbrățișărilor.
Să ai în vedere faptul că unora dintre copii le place să primească doze mult mai concentrate de afecțiune. Și, inclusiv, de îmbrățișări. Altora poate nu. Prin urmare, fă în așa fel încât copilul tău să primească exact ceea ce dorește și ce are nevoie.
3. Îmi place că ești atât de…Chiar dacă micuțul tău nu excelează în anumite privințe, nu pune accentul pe acest aspect. În locul unei observații negative, vino cu o laudă. Spune-i ceva frumos, în momentul în care îl surprinzi făcând ceva bun. Ceva constructiv. Asta este una dintre practicile pe care o încurajează educația Montessori. Indiferent cât de mică este realizarea copilului, laudă-l. Vorbește despre ceea ce a făcut bine. Dă-i importanță.
De exemplu, știi că micuțul are obiceiul de a lua mereu jucăriile fraților lui. Totuși, l-ai surprins în momentul în care sora i-a cerut o carte, iar el i-a oferit-o fără ezitare. Acum este momentul să îl recompensezi cu niște vorbe frumoase și să îi spui
“ce mult îmi place că ești atât de bun și generos cu sora ta. Foarte frumos din partea ta”.
În funcție de momentele și situațiile în care îl surprinzi, îi poți spune cât de mult admiri faptul că este harnic, talentat sau și creativ. Sau dispus să te ajute în bucătărie. Ori să își facă puțină ordine printre lucrurile din cameră. Săritor, blând sau curajos. Copilul nu va uita niciodată felul în care îl vezi. Prin aceeași ochi se va privi și el. Și va dori să repete din ce în ce mai des acțiunile care i-au adus acele laude frumoase.
4. Vrei să îți spun care sunt lucrurile care îmi plac cel mai mult la tine?Dacă ai mai mulți copii, este foarte indicat să le vorbești în așa fel încât să știe că îi iubești pentru ceea ce sunt. Fiecare să știe că este unic în felul lui. Și tocmai pentru această unicitate este iubit și apreciat. Cu cât personalizezi mai mult complimentul, cu cât se va simți mai bine. În locul unei exprimări de genul
„ești un băiețel bun”, poți spune
„îmi place foarte mult felul în care ai grijă de lucruri”.
5. Citate motivaționale. Haide să stăm puțin împreunăUneori, afecțiunea apare și se manifestă sub forma unei îmbrățișări mari și puternice. Alteori sub forma unor cuvinte blânde. Iar uneori este nevoie doar de câteva momente deace și liniște petrecute împreună cu copilul tău.
6. Este ceva anume despre care ai dori să vorbim?„Este întrebarea pe care eu i-o adresez foarte des copilului meu, înainte de culcare”, spune Cristina, profesor Montessori.
„De obicei, când e în pat, pregătit de culcare, mă strigă și îmi spune că mai vrea să-i cânt un cântecel. Eu știu că nu mă dorește acolo doar pentru că vrea să audă cântecul. Ci pentru că vrea să fiu lângă el. Așa că îl întreb dacă este ceva anume despre care ar dori să vorbim. Dacă are ceva să îmi spună sau dacă vrea ca eu să îi zic ceva în mod particular. Și chiar dacă nu vorbim despre nimic special, vreau ca el să simtă disponibilitatea mea. Să știe că putem vorbi oricând despre orice. Și mai ales că întotdeauna am timp pentru el”.
7. Oferi cele mai frumoase îmbrățișăriO îmbrățișare durează, de obicei, câteva secunde. Dar efectul ei este de neprețuit. Și se întinde pe o durată mai lungă de timp. Multe momente triste, grele s-au risipit în urma unei simple, dar sincere și călduroase îmbrățișări. Îmbrățișarea este balsam, refugiu, mângâiere, tandrețe, bunătate, încredere, compasiune. Îmbrățișarea este iubire. Starea de bine rezultată în urma unei îmbrățișări este dovedită și explicată și științific. Atunci când oamenii se țin în brațe, crește în corp și nivelul de oxiocină. Hormonul fericirii. Deci, cu cât mai multe îmbrățișări, cu atât mai bine.
“Eram la școală și, la un moment dat, o fetiță a venit la mine și m-a îmbrățișat. A reușit să îmi aducă cea mai mare bucurie din acea zi. Iar după ce a plecat, am auzit-o spunându-și sieși <ofer cele mai bune îmbrățișări>. Atunci, m-am gândit la un lucru. La faptul că este o diferență între a întreba <vrei o îmbrățișare> (de asemenea, o întrebare cu efect pozitiv) și a spune direct <oferi cele mai bune îmbrățișări>”. Suprinde-i pe cei mici cu îmbrățișările tale. Sunt adevărate declarații de iubire și de afecțiune pe care ei le vor primi cu mare bucurie. Și spune-le cât de prețioase sunt îmbrățișările lor.
8. Ai primit mesajul meu?Gesturile mărunte pot avea o însemnătate aparte asupra copilului tău. Și le pot rămâne în memorie o eternitate.
“Nu știu sigur de ce, dar una dintre cele mai puternice amintiri din copilărie este legată de bilețele. Hârtiuțele din cutia cu mâncare pe care o luam la școală. Abia știam să citesc, dar însemna enorm pentru mine să văd acele bilețele scrise de mama”.
Nu este nevoie să scrii astfel de bilete chiar în fiecare zi. Pentru că devine o obișnuință. Iar factorul surprinză scade în intensitate. Dar ajută-ți copilul să știe că te gândești mereu la el și că îl iubești. Evident, sunt lucruri pe care el deja le cunoaște. Însă îi poți reaminti cu ajutorul acestor mesaje strecurate în buzunarul hăinuței lui, ori între filele cărții favorite sau chiar sub pernă.
9. Ce activități ai vrea să facem împreună?Oferă-i celui mic privilegiul de a iniția o activitate, atunci când sunteți împreună. Propune-i lui să aleagă ce urmează să faceți. Chiar dacă timpul pe care îl aveți la dispoziție este mai scurt, el va aprecia momentele petrecute împreună. Și mai ales faptul că ți-ai făcut timp pentru ei, chiar și atunci când erai foarte ocupată cu treburile casnice.
10. Te iubesc orice ar fi!Este una dintre frazele pe care oricine și-ar dori să o audă. Dar mai ales copiii. Poate sunt la vârste la care abia vorbesc. Sau la care nu știu și nu le este foarte la îndemână să își exprime sentimentele. Dar cu siguranță o astfel de declarația va însemna enorm pentru ei. Mai ales în momentele lui mai puțin simpatice. Este foarte ușor să îi oferi afecțiune când este amuzant și dulce. Dar puțin mai greu atunci când face boacăne sau când este nervos și chiar țipă la tine. Chiar și atunci, copilul trebuie să știe că îl iubești necondiționat.
La finalul zilei, trebuie să fii sigură că ai găsit cea mai potrivită cale pentru a-ți exprima sentimentele față de el. Doar intercaționând cu el și experimentând diferite metode de afecțiune, vei știi ce anume rezonează cel mai bine cu el. Important este să știe și să simtă că îl iubești.
Ce alte citate motivaționale au efecte benefice asupra psihicului copiluluiSunt mândră de tine, cuvintele tale sunt neprețuite, ai idei foarte bune, nu trebuie să fii perfect pentru a fi bun. Părerile tale contează. Ești important. Ești iubit, te cred, cred în tine, ești prețios, te iubesc așa cum ești. Contezi, îmi ești de mare ajutor, putem încerca și așa cum sugerezi tu, mă faci fericită, nu te teme să fii tu însuți. E bine să fii curios, ador felul în care povestești, nu este nimeni perfect, îmi place cum ai spus lucrul ăsta. E un punct de vedere corect, nu m-aș putea opri din a te iubi, îmi umpli sufletul cu bucurie, te iubesc.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)