Articol scris de Anca Vlad.
Studiile efectuate în ultimul deceniu subliniază faptul că afecțiunea părinților și fericirea copiilor sunt strâns legate și asigură în cea mai mare parte fericirea și sănătatea copilului. Știința sprijină ideea conform căreia căldura și afecțiunea părinților față de copiii lor au rezultate pozitive pe termen lung, susțin și cei de la Child Trend, o asociația non profit ale căror acțiuni sunt concentrate pe îmbunătățirea calității vieții și viitorului copiilor, tinerilor și familiilor lor.
Stima de sine, performanța în domeniul academic, comunicarea bună copil-părinte și chiar problemele comportamentale sau psihologice au legătură cu afecțiunea.
De cealaltă parte, copiii care nu au părinți afectuoși tind să aibă o stimă scăzută față de ei înșiși, să se simtă izolați și să devină ostili, agresivi și antisociali.
Afecțiunea părinților și fericirea copiilor: Micuții sunt mai sănătoși și mai fericiți
În 2010, cercetătorii de la Universitatea Duke au descoperit că bebelușii care au avut mame afectuoase și atente au devenit adulți fericiți, mai rezistenți la boli și mai puțin anxioși. Studiul a fost efectuat pe 500 de persoane care au fost urmărite din fragedă pruncie până la 30 de ani.
Când bebelușii aveau opt luni, psihologii au observat modul în care interacționau mamele cu ei în timpul unor teste de dezvoltare. Specialiștii au notat afecțiunea și atenția mamelor pe o scară de la 1 la 5, de la negativ la extravagant. Aproape 10% dintre mame au arătat un nivel scăzut de afecțiune, 85% au avut un nivel normal și aproximativ 6% au avut un nivel crescut.
30 de ani mai târziu, aceiași indivizi au fost intervievați în legătură cu sănătatea lor emoțională. Adulții ale căror mame au arătat o afecțiune crescută erau mult mai puțin stresanți și mai anxioși decât ceilalți. La ei nu au existat semne de ostilitate, interacționau mai ușor și nu prezentau probleme psihosomatice.
Cercetătorii cred că oxitocina este responsabilă pentru binele copilului
Oxitocina (cunoscută și ca hormonul fericirii) este eliberată de creier atunci când o persoană simte dragoste și conexiune cu altcineva. S-a demonstrat că micuții care au o legătură strânsă cu părinții sunt mai încrezători și să se simt în siguranță. Se pare că această legătură ajută creierul să producă și să folosească oxitocină, provocându-i copilului emoții pozitive.
Un alt studiu, realizat de UCLA în 2013, confirmă faptul că afecțiunea părinților și fericirea copiilor sunt strâns legate. Asta se întâmplă deoarece creierul lor reacționează pozitiv la afecțiune.
Pe de altă parte, impactul negativ pe care-l au abuzurile asupra copiilor și lipsa de afecțiune din partea părintelui poate avea impact asupra lui atât din punct de vedere fizic, cât mai ales psihic. Acestea pot duce la probleme care pot dura toată viața. Ceea ce e cu adevărat fascinant este că oamenii de știință cred că afecțiunea parentală chiar poate proteja individul de efectul negativ al stresului copilăriei.
Afecțiunea părinților și fericirea copiilor: contactul piele-pe-piele
Această interacțiune specială între mamă și bebeluș, în special, ajută copilul, așa că acesta plânge mai puțin și doarme mai mult, iar creierul lor se dezvoltă mai rapid. Conform unui articol publicat în „Scientific American”, copiii care au crescut într-un mediu în care nu au fost alintați sau mângâiați (orfelinat, de exemplu) au un nivel mai ridicat de cortizol (hormonul stresului) prin comparație cu aceia care au crescut lângă părinți. Oamenii de știință cred că lipsa contactului fizic din orfelinate este un factor major în această schimbare.
Așadar, numeroase studii legate de efectele masajului arată beneficii clare, reducând anxietatea copilului. Masajul este și o modalitate prin care părintele interacționează fizic și emotional cu copilul. Începând să-i facă masaj din fragedă pruncie, un părinte pune bazele unei legături puternice. Studiile arată că atât copiii, cât și adulții cărora li se face masaj sunt mai puțin stresați în timpul unui examen/interviu și suportă mai ușor spitalizarea sau alte evenimente stresante.
Cum poți aduce mai multă afecțiune în familie
- Din momentul în care ți-ai adus bebelușul acasă de la spital, asigură-te că-l ții cât se poate de mult timp în brațe, îl mângâi și-l legeni. Atingerile afectuoase (mângâieri, pupici) sunt foarte importante pentru că pielea lui o atinge pe a ta.
- Fii jucăuș atunci când copilul e mai mare. Petrece momente amuzante: dansați împreună sau inventează jocuri în care ești un monstru pupăcios, care le fură îmbrățișări copiilor.
- Ține minte că îmbrățișările ar trebui să devină o rutină zilnică. În filmul „Trolii”, personajele animate poartă ceasuri cu alarmă, care le amintește în fiecare oră că e timpul să se îmbrățișeze. Dacă e nevoie, poartă și tu unul sau asigură-te că-ți îmbrățișezi copilul măcar în anumite momente ale zilei: când pleacă și când se întoarce de la școală și înainte de culcare.
- Folosește afecțiunea chiar și când îl disciplinezi. Atunci când îi explici unde a greșit, pune-ți mâinile pe umerii lui și-l îmbrățișează-l la finalul conversației, ca să fie sigur că îl iubești deși nu ești mulțumită de comportamentul lui. Dacă, de exemplu, unul dintre copii își lovește frații, strânge-i pe toți în brațe, explicându-le că e mai plăcut să îmbrățișezi pe cineva decât să-l lovești.
Ai grijă însă să nu exagerezi și să-l cocoloșești excesiv. Respectă-i zona de confort și ține cont de faptul că aceasta se va modifica odată cu vârsta.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)