Persoanele care sunt asigurate la sănătate în alte state ale Uniunii Europene (UE) și care obțin, în România, venituri pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) sunt scutite de la plata CASS și pot solicita, mai nou, această scutire direct online, prin depunerea în format electronic a formularului 603 și a documentelor justificative aferente, potrivit unui ordin comun al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) publicat luni în Monitorul Oficial, care se aplică deja. Această măsură de digitalizare vine în condițiile în care, până la oficializarea ordinului amintit, aceste persoane trebuiau să depună documentele amintite în format tipărit.
Mai exact, conform Ordinului comun al ANAF și CNAS nr. 1.984/1.070/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 1.205/2021,
persoanele care au asigurări sociale în străinătate pot depune direct online formularul 603, denumit "Declarație pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate",
pentru a fi exceptate de la plata CASS în România. Asta în condițiile în care, potrivit procedurii ce trebuia urmată în acest sens
până acum, cuprinsă în Ordinul comun al ANAF și al CNAS nr. 3.697/727/2016 (ce a fost abrogat prin oficializarea Ordinului nr. 1.984/1.070/2021),
formularul 603 se depunea în format de hârtie la autoritățile fiscale.
Noul ordin vizează, astfel, actualizarea, în mod corespunzător, a procedurii amintite, de scutire de la plata CASS, precum și a formularului 603 și a instrucțiunilor de completare a acestuia.
În egală măsură, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial,
inclusiv documentele justificative (precum documentul portabil A1, TR/R1 - formularul privind legislația aplicabilă, PM/RO101 - certificat privind legislația aplicabilă sau MD/RO101 - certificat privind legislația aplicabilă etc.), prin care persoanele vizate demonstrează că sunt asigurate la sănătate în alt stat și, prin urmare, sunt scutite de plată în România, se pot depune exclusiv online. La fel, potrivit legislației anterioare, și aceste documente trebuiau depuse în format de hârtie la autorități, deci propunerea simplifică acest demers în mod semnificativ.
Concret, persoanele care trebuie să depună formularul 603 la Fisc sunt
cele care au o asigurare pentru boală și maternitate în
alt stat al Uniunii Europene (UE), al Spațiului Economic European (SEE) sau în Elveția, precum și cele care au o asigurare pentru boală și maternitate în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală și maternitate, în temeiul legislației interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul României, și care obțin venituri pentru care se datorează CASS în România.
Vorbim, practic, de cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară, de străinii și apatrizii care au drept de ședere sau domiciliul în România, cetățenii statelor UE, SEE sau cetățenii elvețieni, precum și de cei din UE, SEE sau Elveția "
care îndeplinesc condițiile de lucrător frontalier și desfășoară o activitate salariată sau independentă în România și care rezidă în alt stat membru în care se întorc de regulă zilnic ori cel puțin o dată pe săptămână", potrivit noului ordin al ANAF și CNAS.
Prin urmare,
odată cu oficializarea acestui ordin, atât formularul 603, cât și documentele justificative aferente acestuia se pot depune doar în format electronic, nemaifiind necesară deplasarea, în acest sens, la organele fiscale.
Această măsură vine, potrivit inițiatorilor ordinului amintit, în susținerea obiectivului general de digitalizare a formularelor emise de ANAF, în vederea sprijinirii conformării voluntare a contribuabililor.