Mai exact, înainte de intrarea în vigoare a acestui ordin, regimul UE putea fi folosit doar de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România potrivit articolului 316 din Codul fiscal. Însă, prin ordinul ANAF publicat în Monitorul Oficial, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România potrivit articolului 317 din Codul fiscal au fost incluse în categoria celor care pot opta pentru folosirea regimului UE.
Articolul 317 se referă la înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii, adică a celor care nu se încadrează la condițille privind înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA în România, prevăzute de articolul 316.
Concret, potrivit Ordinului ANAF nr. 1.387/2021, care a fost modificat prin ordinul publicat astăzi, firmele se consideră a fi înregistrate pentru folosirea regimului UE de TVA dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
- nu sunt deja înregistrate pentru utilizarea acelui regim special într-un alt stat membru;
- nu se află în perioada în care li s-a interzis să utilizeze regimurile speciale - perioadă ce este denumită perioadă de carantină;
- sunt înregistrate în scopuri de TVA în România în baza articolului 316; și
- au sediul activităţii economice în România sau, dacă nu au sediul activităţii economice în UE, să aibă totuşi un sediu fix în România.
Astfel, Ordinul ANAF nr. 1.942/2021, regimul UE poate fi folosit și de către firmele care îndeplinesc condițiile amintite și care sunt înregistrate în scopuri de TVA în România conform prevederilor articolului 317 din Codul fiscal, deci nu doar cele înregistrate potrivit articolului 316.
Așadar, în urma intrării în vigoare a acestui ordin publicat în Monitorul Oficial, atât firmele înregistrate în scopuri de TVA în România în baza articolului 316 din Codul fiscal, cât și cele înregistrate în scopuri de TVA în România în baza articolului 317 din Codul fiscal pot folosi regimul special UE de TVA, dacă îndeplinesc cumulativ și celelalte condiții prevăzute de lege.
Reamintim că procedura amintită, ce a fost modificată prin ordinul ANAF, include și aspecte privind renunțarea sau excluderea din regimurile speciale de TVA pentru comerț electronic. Astfel, cei înregistrați pentru aplicarea unui regim special de TVA, cum ar fi regimul UE, trebuie, în cazul în care decid să renunțe voluntar la aplicarea acelui regim, indiferent dacă realizează sau nu în continuare operațiuni care pot fi eligibile, să notifice în acest sens Fiscul.