avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Ce trebuie sa fac ca sa prestezi servicii in ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Ce trebuie sa fac ca sa prestezi servicii in strainatate?

Buna ziua, urmeaza sa inchei un contract de prestari servicii cu o firma din UK (eu voi presta servicii: le voi realiza design-ul pentru o platforma) a carui statut legat de TVA nu il cunosc astfel ca mi s-au ridicat cateva semne de intrebare:

1. Daca nu este platitoare de TVA trebuie sa mai fac vreo ceva? Sau ma comport ca si cum as face un contract cu o firma din Romania: emit factura pur si simplu?
2. Daca este platitoare de TVA trebuie sa obtin codul intracomunitar, nu? Daca da, cum se obtine si ce declaratii va trebui sa depun apoi si cat de frecvent sau in ce conditii? Cum ar trebui sa arate factura care o emit lor?

Si o intrebare care nu-s sigur daca are sens asa ca imi cer scuze in avans... Daca de exemplu nu era vorba de o firma din Europa, ci sa spunem din Asia sau USA, ar trebui sa mai imi pun semne de intrebare cum e in Europa cu TVA-ul? Sau cu firmele dinafara Europei e la fel ca si cu o firma din Romania?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: stefan0990 , utilizator 16:40, 27 Aprilie 2020
Buna ziua,

Pentru prestari servicii intracomunitare este necesar sa va inregistrati normal sau special in scopuri de tva inainte de prestarea efectiva a serviciilor.

Pana in 2021 se mentin aceleasi reguli fiscale si vamale cu UK, dupa 01.01.2021 o sa realizati un export de servicii, ptr care de asemenea nu va trebuie cod de tva.

In cazul exportului de servicii catre un beneficiar non UE , operatiunile nu sunt impozabile in Romania si facturile se intocmesc fara tva, neexistand obligativitatea inregistrarii in scopuri de tva cu aceasta ocazie.
Multumesc frumos!

Deci inregistrare este obligatorie chiar daca beneficiarii din UE nu ar fi platitori de TVA in tara lor?

In cazul achizitiilor (adica cand eu sunt beneficiarul) de servicii (licente software, domenii web, hosting etc) cand trebuie sa ma inregistrez?
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2020
stefan0990, utilizator
Daca beneficiarul este o firma neplatitoare de tva , exista obligativitatea obtinerii codului special de tva.Daca beneficiarul e o persoana fizica, nu exista obligata codului special de tva.

ART. 317 - Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

ART. 307 - Persoana obligată la plata taxei pentru operațiunile taxabile din România
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) și care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 316 alin. (4) sau (6).
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2020
Constantin Vera, Contabil
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata tv pentru servicii it oferite prin pfa serbanu serbanu Este necesar ca un PFA in domeniul IT, ce ofera servicii unei firme platitoare de TVA(ex: din Europa) sa plateasca TVA? (vezi toată discuția)
Tva export intracomunitar Promod Promod O societate din România vinde marfa in Spania .Transportul conform contract este Ex work.Cumparatorul revânzător da ordin firmei de transport sa ducă marfa ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata , am achizionat servicii it de pe o platforma ... cbira cbira buna dimineata , Am achizionat servicii IT de pe o platforma din America .Abonamentul este de 29 USD lunar .mentionez ca eu sunt platitor de tva inregistrat ... (vezi toată discuția)