Așadar, certificatele de vaccinare vor fi acceptate de statele membre pentru o perioadă de nouă luni de la administrarea ultimei doze din vaccinarea primară. Pentru un vaccin cu doză unică, asta înseamnă 270 de zile de la prima și unica doză. În cazul unui vaccin cu două doze, este vorba de 270 de zile de la a doua doză sau, în conformitate cu strategia de vaccinare a statului membru în care s-a efectuat vaccinarea, de la prima și unica doză pentru persoanele vindecate. Ținând cont de aceste schimbări, statele membre trebuie să accepte orice certificat de vaccinare eliberat la mai puțin de nouă luni de la administrarea ultimei doze de vaccinare primară.
Autoritățile europene iau în calcul, pe viitor, și posibilitatea de a prelungi valabilitatea certificatelor verzi la administrarea dozelor de rapel (booster), dar încă nu știu cu cât. Perioada de prelungire a valabilității n-a putut fi stabilită, deoarece, deocamdată, nu există studii finalizate privind eficacitatea dozelor suplimentare în reducerea transmiterii bolii.
În plus, autoritățile europene au adaptat normele de codificare a certificatelor de vaccinare. "Acest lucru este necesar pentru a se asigura că se poate face întotdeauna diferența între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel", scrie într-un comunicat de miercuri al Comisiei Europene (CE).
Dozele de rapel se înregistrează de-acum după cum urmează:
- 3/3 - pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de două doze;
- 2/1 - pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică sau a unei doze dintr-un vaccin cu două doze administrate unei persoane vindecate.
Până în octombrie, potrivit datelor furnizate de CE, în UE au fost generate aproape 600 de milioane de certificate verzi.
Mai multe detalii legate de generarea și utilizarea certificatelor verzi privind COVID-19 pot fi găsite în articolul de aici.
Comentarii articol (4)