Codul fiscal prevede că “orice fracțiune de zi în care contribuabilul este prezent în România contează drept zi de prezență pentru calculul celor 183 de zile”. Așadar, indiferent de numărul de ore petrecute pe teritoriul României, acea zi este considerată o zi de prezență integrală în România, ne-a explicat Daniel Jinga, Senior Tax Manager în cadrul KPMG Romania.
Referitor la calcul perioadei de 183 de zile pentru determinarea rezidenței fiscale în țara noastră, Codul fiscal stabilește că o persoană este considerată rezidentă fiscal dacă “este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat”.
„Observam că cele 183 de zile se raportează la orice interval de 12 luni consecutive și nu la nivelul unui an calendaristic. Practic, asta înseamnă că: O persoană fizică sosește în România pentru prima dată în 01.06.2020. Așadar, prima zi de sosire pe teritoriul României este 1 iunie. Din acest punct, începem să calculăm perioada de referință de 12 luni consecutive. Prin urmare, în cazul nostru, va trebui să verificăm dacă persoana fizică depășește 183 de zile pe teritoriul Romaniei în intervalul 01.06.2020 - 31.05.2021. Dacă, în acest interval, va depăși 183 de zile pe teritoriul Romaniei, persoana fizică va fi considerată rezidentă fiscal începând cu prima zi a sosirii în România. Dacă, în intervalul 01.06.2020 - 31.05.2021, persoana fizică nu depășește 183 de zile de prezență în România, dar are în continuare prezență sporadică în Romania, avansăm cu intervalul de referință analiza. Adică ne uităm la intervalul 02.06.2020 - 01.06.2021, etc. până la momentul plecării din România.
Când vorbim de 183 de zile, discutăm de zile calendaristice, iar modul de calcul al acestor 183 de zile trebuie verificat conform legislației domestice a fiecărei țări implicate”, a subliniat Daniel Jinga.
Potrivit unui ghid publicat de ANAF, la începutul acestui an, principalele elemente care mai sunt luate în calcul la stabilirea rezidenței fiscale, pe lângă perioada de peste 183 de zile de prezență, sunt:
- domiciliul în România,
- locuința permanentă în România, care poate fi în proprietatea persoanei fizice, poate fi închiriată sau poate fi disponibilă oricând;
- centrul intereselor vitale este în România.
- un autovehicul înregistrat în România sau în statul străin;
- un permis auto emis de autoritățile din România sau din statul străin;
- un pașaport emis de autoritățile din România sau din statul străin;
- persoana fizică este asigurată în sistemul asigurărilor de pensii și/sau sănătate din România sau din statul străin în perioada în care stă în România sau în statul străin.