ACCES PREMIUM
De ce premium?
Firmele mari nu pot beneficia, teoretic, de reducerea facturilor la energie
Schema de ajutor de stat ce permite reducerea facturilor la energie în perioada sezonului rece 2021 - 2022 este destinată în special PFA-urilor, profesioniștilor, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Astfel, reiese indirect că întreprinderile mari nu pot accesa, teoretic, facilitatea.
Articolul continuă mai jos
Reducerea facturilor la gaze naturale și electricitate este posibilă, pentru consumul din perioada noiembrie 2021 - martie 2022, numai în baza unei cereri făcute la furnizori. Cadrul legal al facilității este stabilit prin Legea 259/2021 și prin normele sale de aplicare din Ordinul Ministerului Energiei 1.240/2021, iar acesta
nu face nicio referire la marile companii.
Concret, dincolo de
PFA-uri și
profesioniști, sunt indicate în mod expres
microîntreprinderile și IMM-urile.
Microîntreprinderile sunt firmele care au până la nouă salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la două milioane euro (echivalent în lei).
Totodată, întreprinderile mici sunt firmele care au între zece și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la zece milioane euro (echivalent în lei), iar întreprinderile mijlocii sunt cele care au între 50 și 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro (echivalent în lei) sau dețin active totale care nu depășesc 43 milioane euro (echivalent în lei).
Automat, companiile mari pot fi considerate cele care au de la 250 de salariați în sus și o cifră de afaceri anuală netă de peste 50 milioane euro (echivalent în lei). Din moment ce în lista beneficiarilor nu avem trecute și întreprinderile mari, rezultă că acestea nu pot cere, teoretic, reducerea facturilor la energie.
Însă de ce spunem „teoretic”? Pentru că, deși legislația nu face vreo referire la întreprinderi mari,
pot accesa facilitatea inclusiv spitalele private. Însă este greu de spus dacă avem aici mari firme. Sau, dacă avem, e greu de spus câte ar fi și câte s-ar putea număra printre potențialii beneficiari.
Cererile se pot depune, de către beneficiarii eligibili, în toată perioada noiembrie 2021 - martie 2022, iar facilitatea se aplică din luna depunerii solicitării. Prin excepție, pentru a acoperi și consumul din noiembrie 2021, solicitările se pot depune inclusiv în decembrie 2021.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)