„Legea 259/2021, prin care a fost aprobată OUG 118/2021 instituie o schemă de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Aceste măsuri sunt aplicabile pentru toți operatorii economici, clienți finali, care se încadrează în categoriile prevăzute la art. 1 alin. (1) literele b) și c), respectiv întreprinderilor mici și mijlocii, cabinetelor medicale individuale și altor profesii liberale, precum și microîntreprinderilor, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale. Având în vedere informațiile disponibile în prezent la nivelul Ministerului Energiei, aceste măsuri nu se încadrează în categoria ajutoarelor de stat.
Ministerul Energiei urmează să asigure aplicarea măsurilor de sprijin prevăzute de Legea 259/2021 potrivit competențelor și atribuțiilor care îi revin, cu respectarea prevederilor naționale și europene în domeniul ajutoarelor de stat, respectiv Regulamentul european 1.407/2013. În conformitate cu legislația europeană în materia ajutorului de stat, în cazul în care o măsură de sprijin este susceptibilă să constituie ajutor de stat, este necesară consultarea Comisiei Europene - DG Competition, din motive de securitate juridică a actului normativ. În forma actualizată a OUG 118/2021, schema nu trebuie aprobată”, ne-a detaliat Biroul de presă al ministerului.
Iată principalele informații de știut despre reducerea facturilor pentru cei cu activitate economică:
1. În ce constă acest sprijin de la stat?
Concret, pentru fiecare loc de consum al operatorilor economici, aceștia sunt exceptați, la cerere:
- în cazul energiei electrice - de plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei;
- în cazul gazelor naturale - de plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.
Cei care pot beneficia de reducerea facturilor la gaze și curent sunt, conform Ordinului 1.240/2021, următorii:
- microîntreprinderile: cele care au până la nouă salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la două milioane euro, echivalent în lei;
- întreprinderile mici: cele care au între zece și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la zece milioane euro, echivalent în lei;
- întreprinderile mijlocii: cele care au între 50 și 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro;
- PFA-urile, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale;
- cabinetele medicale individuale;
- persoanele care exercită profesii liberale, indiferent de forma de organizare.
3. Acest sprijin nu se acordă automat, ci doar la cerere?
Exact. Firmele, PFA-urile și profesioniștii trebuie să depună o cerere în acest sens la furnizorii de energie electrică și/sau de gaze naturale. Atenție, însă, la situațiile în care facilitatea este inaccesibilă.
4. Se pot trimite cereri deja?
Da, firmele și PFA-urile pot trimite deja solicitări pentru reducerea facturilor la energie. Prin excepție, cererile s-au putut depune și în luna decembrie pentru a acoperi inclusiv luna noiembrie.
5. De când se aplică reducerea efectivă, după depunerea cererii?
Facilitatea se acordă, de către furnizori, începând cu luna depunerii cererii. Prin urmare, aceasta se poate depune și ulterior lunii noiembrie, dar se reduce perioada în care se aplică facilitatea.
6. Pot beneficia de sprijin chiar dacă sunt în faliment sau în dizolvare?
Deși în forma de proiect a Ordinului 1.240/2021 schema de compensare era gândită să fie inaccesibilă celor care se află în dizolvare sau faliment, în forma oficială a actului normativ aceste restricții au fost eliminate. Prin urmare, inclusiv firmele aflate în faliment sau dizolvare pot beneficia de reducerea facturilor.
7. Pot accesa acest sprijin cei care au mai beneficiat de ajutoare de minimis?
IMM-urile care au mai beneficiat de ajutoare de stat este posibil să rateze facilitatea de reducere a facturilor amintite. Din declarația pe propria răspundere referitoare la ajutoarele de minimis, care trebuie depusă odată cu cererea numai de către IMM-uri, reiese, pentru fiecare solicitant, de ce alte ajutoare a mai beneficiat până acum. Astfel, așa cum este stabilit prin Regulamentul european 1.407/2013, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi nu poate depăși 200.000 euro pe durata a trei exerciții financiare (sau 100.000 euro, dacă e vorba de transportatori de mărfuri). Prin urmare, cei care au atins deja acest plafon nu mai pot beneficia de reducerea facturilor la energie. Sau, dacă sunt aproape să-l atingă, vor beneficia doar parțial de facilitatea dată de stat.
8. Cum se reflectă reducerea pe facturile emise de furnizori?
Elementele de la plata cărora afacerile sunt scutite sunt evidențiate separat, cu semnul minus, în facturile sau în anexele la facturile emise de furnizorii de energie. Practic, sumele respective sunt acoperite din bugetul statului și sunt decontate lunar, de către furnizori, de la autorități.