Există anumite situații în care firmele, PFA-urile și profesioniștii nu pot beneficia de reducerea la cerere a facturilor de energie în sezonul rece 2021 - 2022, așa cum reiese din cadrul legal al facilității.
Reducerea facturilor la gaze naturale și electricitate este posibilă, pentru consumul din perioada noiembrie 2021 - martie 2022, numai în baza unei cereri făcute la furnizori. Cadrul legal al facilității este stabilit prin Legea 259/2021 și prin normele sale de aplicare din Ordinul Ministerului Energiei 1.240/2021.
Astfel, în baza legislației, redacția noastră a identificat cinci situații în care firmele, PFA-urile și profesioniștii
nu pot profita de reducerea facturilor la energie:1. Nu depui cererea-declarație la furnizor/i. Autoritățile au stabilit în mod expres că facilitatea este accesibilă numai la cerere în cazul celor care au activități economice. Aceasta nu se aplică automat. Astfel, dacă nu se depune formularul special stabilit prin legislație, furnizorii ignoră solicitările venite pe alte căi. De asemenea, dacă clienții nu fac nimic, furnizorul consideră automat că aceștia nu vor să acceseze facilitatea.
2. Depui cererea-declarație, dar nu bifezi ce fel de consumator ești. Mai precis, în cererea-declarație trebuie bifată categoria la care se încadrează solicitantul - fie este microîntreprindere, fie este întreprindere mică sau mijlocie (IMM), fie este PFA, întreprindere individuală sau întreprindere familială, fie este cabinet medical individual, fie este un alt tip profesionist. Potrivit legislației, cererile din care lipsește această opțiune pot fi ignorate de către furnizori.
3. Ești IMM și ai beneficiat de ajutoare de stat de cel puțin 200.000 euro în ultimele trei exerciții financiare. IMM-urile trebuie să depună, odată cu cererea-declarație pentru reducerea facturilor la energie, o declarație pe propria răspundere referitoare la ajutoarele de minimis. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi nu poate depăși 200.000 euro pe durata a trei exerciții financiare (sau 100.000 euro, dacă e vorba de transportatori de mărfuri). Cei care au atins deja acest plafon nu mai pot beneficia de reducerea facturilor la energie.
4. Nu ești titularul contractului de furnizare de energie. Din cererea-declarație reiese că solicitantul trebuie să fie și titular al contractului de furnizare. Dacă acel contract pentru furnizarea de gaze naturale sau electricitate este pe numele altcuiva, facilitatea nu se poate aplica.
5. Facilitatea nu se aplică, teoretic, firmelor mari. Acest aspect reiese indirect din lista potențialilor beneficiari ai schemei de ajutor de stat. Mai exact, pot cere reducerea facturilor IMM-urile, microîntreprinderile, PFA-urile, întreprinderile individuale sau familiale, cabinetele medicale individuale și profesioniștii. Ce-i drept, pot accesa facilitatea inclusiv spitalele private, însă este greu de spus dacă avem aici mari firme (sau, dacă avem, câte ar fi).
Cererile se pot depune în toată perioada noiembrie 2021 - martie 2022, iar facilitatea se aplică din luna depunerii solicitării. Prin excepție, pentru a acoperi și consumul din noiembrie 2021, solicitările se pot depune inclusiv în decembrie 2021.