În condițiile în care, în ultima vreme, au fost demarate mai multe măsuri de sprijin pentru afaceri gestionate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), facem o trecere în revistă, la final de an, privind stadiul în care se află, potrivit unui comunicat de presă recent al MEAT, microgranturile de 2.000 de euro oferite de stat firmelor și persoanelor fizice (măsura 1 din OUG nr. 130/2020), granturile pentru capital de lucru, granturile HoReCa, precum și programul Start-Up Nation.
Mai exact, potrivit
comunicatului de presă amintit,
pentru microgranturile de 2.000 de euro, ale căror înscrieri s-au încheiat pe 23 noiembrie, au aplicat peste 33.000 de solicitanți, cu toate că bugetul alocat acestei măsuri ar fi putut acoperi până la 50.000 de astfel de solicitări. Totuși, aceste solicitări reprezintă, potrivit MEAT, echivalentul sumei de aproximativ 66 de milioane de euro.
Prin urmare, următoarea etapă a măsurii 1 privind microgranturile menționate presupune analiza cererilor depuse, contractarea și,
la începutul anului viitor, efectuarea plăților.
În ceea ce privește măsura 2 referitoare la
granturile pentru capital de lucru, care a fost prelungită, în vara aceasta, până la 31 decembrie 2021, față de 15 iunie, cum era inițial, aproximativ 2.966 de companii nu au primit, încă, ajutorul de stat aferent acestei măsuri, restanțele cu pricina însumând aproape 570 de milioane de lei.
Astfel, dacă, așa cum reiese din comunicatul MEAT, în bugetul pe anul 2021 această sumă nu a fost inclusă, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, își propune să identifice
soluțiile pentru acoperirea diferenței în 2022, dat fiind faptul că plățile în cadrul măsurii 2 vor fi făcute până la 31 decembrie 2023.
De asemenea,
în cadrul granturilor pentru HoReCa se regăsesc 8.369 de aplicanți care au primit scrisoare de acceptare. Dintre aceștia, așa cum reiese din comunicatul amintit, 8.100 au trimis deja contractele semnate către minister,
urmând ca pe 14 decembrie să înceapă procedura de plată.
Așadar, cei care încă așteaptă granturile HoReCa pentru a-și acoperi pierderile suferite din cauza pandemiei de coronavirus vor începe să primească banii astfel: “
anul acesta va fi plătită suma de 1 miliard de lei, urmând ca, la începutul anului viitor, să fie plătită și diferența de aproximtiv 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse și aprobate”, după cum a declarat, potrivit comunicatului de presă, Constantin-Daniel Cadariu.
Cât despre
programul Start-Up Nation, pentru care ultimul apel de finanțare a avut loc în 2018,
acesta are alocată, în 2021, suma de 40 de milioane de lei, necesară achitării ultimelor 200 de contracte.
În acest moment, MEAT mai are nevoie doar de certificările de la fața locului, care sunt realizate de către băncile cooptate în program, pentru a putea achita acești bani beneficiarilor programului amintit.
De asemenea, se pare că, potrivit declarațiilor ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, Start-Up Nation va fi reluat și în 2022, astfel că inclusiv arhitectura bugetului pentru anul viitor a fost conturată în acest sens.
Comentarii articol (0)