ACCES GRATUIT
CJUE: Recuperarea parțială a prejudiciului produs ca urmare a unor afirmații denigratoare pe internet poate fi solicitată în fiecare stat UE în care informațiile au fost disponibile
În situația în care o persoană consideră că a fost prejudiciată de o serie de informații pretins denigratoare publicate pe site-uri de internet, ea poate solicita repararea prejudiciului în fața instanțelor din fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) pe al cărui teritoriu aceste afirmații sunt sau erau accesibile, chiar dacă aceste instanțe nu au jurisdicție asupra cererii de corectare și eliminarea a respectivelor afirmații, a decis marți Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Articolul continuă mai jos
În
cazul analizat de CJUE era vorba despre o companie cu sediul în Republica Cehă care i-a reproșat unei alte firme, de această dată din Ungaria, ambele având același domeniu de activitate, că a difuzat afirmații denigratoare pe mai multe site-uri de internet. Compania din Ungaria a fost chemată în justiție în fața instanțelor din Franța pentru eliminarea și corectarea informațiilor publicate, pe de o parte, și recuperarea prejudiciului suferit ca urmare a respectivelor afirmații, pe de altă parte.
Instanța de trimitere a apreciat că, dacă centrul de interese al persoanei juridice care a reclamat prejudiciul este stabilit în Republica Cehă, iar pârăta este din Ungaria, instanțele franceze nu sunt competente să decidă eliminarea afirmațiilor pretins denigratoare și corectarea lor. Totuși, Curtea de Casație din Franța a cerut opinia CJUE privind judecarea cererii de despăgubire în legătură cu prejudiciul care ar fi fost cauzat pe teritoriul francez, chiar dacă instanțe locale nu sunt competente să judece cererea de corectare și de eliminare a informațiilor.
Curtea Europeană a stabilit că persoana (fără a face precizarea că este vorba de una fizică sau juridică), căreia i s-a adus atingere drepturilor sale prin difuzarea unor afirmații denigratoare pe internet, poate solicita recuperarea prejudiciului fiecărei instanțe din statele membre pe teritoriul cărora aceste afirmații sunt sau erau accesibile, chiar dacă respectivele instanțe nu sunt în măsură să judece cererea de corectare și de eliminare a informațiilor. În această situație, despăgubirea va fi una parțială, pentru fiecare stat în parte, deoarece instanțele țărilor din UE sunt competente să se pronunțe doar asupra prejudiciului cauzat pe teritoriul fiecărui stat.
Dacă reclamantul dorește o despăgubire totală a prejudiciului, va trebui să se adreseze fie instanței din statul în care își are centrul de interese și unde s-a produs prejudiciul, fie instanței în care pârâtul își are domiciliul.
Pe de altă parte, Curtea apreciază că o cerere de corectare și de eliminare a informațiilor online nu poate fi introdusă la o altă instanță decât cea compententă să soluționeze cererea de reparare a prejudiciului în totalitatea sa.
În schimb, o cerere care are legătură cu repararea prejudiciului poate avea ca obiect fie o despăgubire integrală, fie o despăgubire parțială. Astfel, nu s-ar justifica excluderea, pentru același motiv, a posibilității reclamantului de a formula cererea de despăgubire parțială în fața oricărei alte instanțe în a cărei rază teritorială apreciază că a suferit un prejudiciu.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)