Legea nr. 291/2021 a modificat Codul Fiscal și a inclus și livrarea de cărți electronice în lista bunurilor cărora li se aplică cota redusă de TVA de 5%, din ianuarie 2022, până atunci cota redusă aplicându-se doar tipăriturilor. Până la modificarea din Legea 291, practic, pentru aceeași carte se plătea TVA diferit în funcție de formatul acesteia: cota redusă de 5%, dacă era tipărită și cota normală de TVA, de 19%, dacă era în format electronic. Cota redusă nu se aplică acelor materiale care au, în totalitate sau în mod predominant, un conţinut video sau un conţinut muzical audio şi a celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii.
Când legea a apărut anul trecut în Monitorul Oficial, în spațiul public s-a afirmat în unele rânduri că pentru aplicarea acestei cote reduse de TVA e nevoie de o „binecuvântare” din partea Comisiei Europene - regimul TVA pe care România îl adoptă nu poate să iasă din cadrul legislativ trasat la nivel european, prin directive și regulamente.
„Potrivit articolului 96 din Directiva de TVA, fiecare stat membru stabilește și aplică o cotă standard de TVA, care este aceeași pentru livrarea de bunuri și pentru prestarea de servicii. Prin derogare de la acest principiu, articolul 98 din directiva menționată prevede posibilitatea de a aplica fie una, fie două cote reduse. Obiectivul acestei derogări este de a face mai puțin costisitoare și, deci, mai accesibile pentru consumatorul final, care suportă în final TVA‑ul, anumite bunuri considerate deosebit de necesare. În acest scop, anexa III la directiva menționată enumeră în mod exhaustiv categoriile de livrări de bunuri și de prestări de servicii care pot face obiectul cotelor reduse.
Până în luna decembrie 2018, furnizarea de cărți electronice nu intra în domeniul de aplicare al anexei menționate și, prin urmare, nu putea beneficia de o cotă redusă de TVA. Această interpretare era confirmată de articolul 98 alineatul (2) al doilea paragraf din Directiva TVA, care excludea aplicarea unei cote reduse de TVA pentru toate serviciile furnizate pe cale electronică”, a explicat pentru avocatnet.ro Mihaela Ardeleanu, Senior Tax Consultant în cadrul Viboal-FindEx. Cu alte cuvinte, explică specialistul, directiva nu permitea aplicarea cotei reduse decât publicațiilor în format fizic, fapt susținut și în cauzele deduse judecății CJUE C-502/13 și C-479/13.
Comisia Europeană a atras atenția încă din 2016 că și publicațiilor electronice ar trebui să li se aplice același tratament preferențial în materia TVA, dar abia în decembrie 2018 s-a modificat Directiva TVA în acest sens.
„Astfel, în prezent, potrivit Directivei de TVA «Cotele reduse nu se aplică serviciilor furnizate pe cale electronică, cu excepția celor care se încadrează la punctul 6 din anexa III», la punctul 6 din anexa III mentionandu-se ca «livrarea, inclusiv împrumutul de către biblioteci, a cărților, ziarelor și periodicelor, fie pe suport fizic, fie pe cale electronică, ori ambele (inclusiv broșuri, pliante și imprimate similare, albume, cărți de desenat sau de colorat pentru copii, partituri imprimate sau în manuscris, hărți și hărți hidrografice sau similare), altele decât publicațiile destinate în totalitate sau în mod predominant publicității și altele decât publicațiile care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio.
Drept urmare, considerăm că Legea nr. 291/2021 poate fi aplicată începand cu 1 ianuarie 2022 fără a încălca cadrul legal stabilit la nivelul UE întrucât aceasta transpune întocmai prevederile Directivei TVA, nefiind necesară solicitarea de către România a unei deorgări speciale de la dispozițiile Directivei TVA”, a explicat Mihaela Ardeleanu.