Utilizarea de brățări electronice pentru monitorizarea unor inculpați sau condamnați a fost stabilită în 2021 și va fi posibilă din a jumătate a acestui an, în cadrul unui proiect pilot, în trei județe din țară și în București. Pentru ca sistemul de monitorizare să fie pe deplin funcțional, așa cum a declarat recent ministrul de interne, statul trebuie să cumpere 15.000 de brățări electronice, joi fiind oficializată hotărârea prin care se stabilește achiziția primelor sisteme.
În 2021, în luna mai, s-a stabilit, prin Legea nr. 146/2021, ca, în cazul unor inculpați și al unor condamnați, precum și în cazurile de violență domestică, să se folosească, pentru monitorizarea acestora,
brățări electronice.
Monitorizarea agresorilor cu brățări electronice
va demara în a doua jumătate a anului, după cum a declarat recent
Lucian Bode, ministrul de interne, citat de
digi24.ro, în cadrul unui program pilot, dar pentru ca sistemul să fie complet funcțional este necesară achiziționarea a
15.000 de brățări.
HG 69/2022,
prin care se stabilește cumpărarea primelor echipamente necesare monitorizării electronice, a fost adoptat de Guvern miercuri și publicat a doua zi în Monitorul Oficial nr. 39.
După cum au transmis miercuri autoritățile,
"în bugetul MAI pentru anul 2022 au fost alocate sumele necesare pentru achiziționarea infrastructrii hardware și software și a 964 de kituri de monitorizare electronică (necesare primei etape de implementare a monitorizării electronice)".
Potrivit ministrului, proiectul pilot va fi implementat, în primă fază, în trei județe și în Capitală. Cele trei județe în care se va face monitorizarea cu brățări electronice în cadrul proiectului pilot nu au fost încă stabilite.
Legea nr. 146/2021 stabilește că monitorizarea electronică se aplică, în primă fază, în sistem pilot, începând din 1 martie 2022 și până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025. Monitorizarea se va face atât cu ajutorul brățării electronice, cât al unor dispozitive fixe. Brățara se va putea monta
fie pe gleznă, fie pe braț, în funcție de fiecare situație în parte.
De principiu, sistemele și dispozitivele electronice de monitorizare se vor folosi în cazul măsurii controlului judiciar/ controlului judiciar pe cauțiune sau în cazul măsurii arestului la domiciliu (ambele aplicabile în cazul inculpaților), în aplicarea ordinului provizoriu sau european de protecție ori în cazul executării pedepselor penale în afara închisorii.
Totuși, în primă fază, monitorizarea electronică se va aplica doar în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, a ordinului de protecţie şi a ordinului european de protecţie.
Mai multe detalii despre monitorizarea agresorilor cu ajutorul brățărilor electronice pot fi găsite în
acest material.
Comentarii articol (0)