Obligația de a completa formularul
„În vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România”, scrie în OUG nr. 129/2021. Vorbim de formularul de localizare a pasagerului (PLF), ce trebuie completat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, dar se mai poate completa și după, în cel mult 24 de ore de la momentul intrării pe teritoriul țării noastre. Formularul nu este unul fizic, se completează electronic prin intermediul acestui sistem pus în funcțiune de STS: https://plf.gov.ro/login.
Dacă trec cele 24 de ore de la intrarea în țară și formularul nu e completat (deloc, nu incorect), atunci OUG 129/2021 prevede o amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei. Cine ar trebui să constate fapta și să dea amenda, potrivit aceleiași ordonanțe: personalul din cadrul direcțiilor de sănătate publică, pe baza informațiilor din sistemul în care sunt completate aceste formulare.
De când e obligatoriu de completat: | 15 decembrie 2021 |
De când s-au putut da amenzi: | 25 decembrie 2021 (pentru că intrarea în vigoare a amenzii s-a făcut la 10 zile de la publicarea ordonanței) |
Ce s-a întâmplat din 25 decembrie
În mod normal, formularul completat dinainte trebuie arătat la intrarea în țară și trebuie verificat de personalul de la punctele de trecere a frontierei: „Ministerul Afacerilor Internelor, prin Poliția de Frontieră Română, în punctele de trecere a frontierei verifică existența formularului prin citirea CNP/a numărului documentului de călătorie de pe actul de identitate/documentul de călătorie prezentat de persoana care dorește să intre pe teritoriul României, prin integrarea serviciului prevăzut la art. 1 alin. (3) lit. b) în sistemul informatic al Poliției de Frontieră Române și transmiterea către SII-FDIR a datei și orei intrării persoanei pe teritoriul României”.
Cine nu îl are completat la trecerea frontierei mai are 24 de ore să o facă, iar abia apoi se aplică, teoretic, amenda. Cu toate acestea, oamenii care au călătorit și s-au întors în România din 25 decembrie încoace spun că ori nu știau că trebuie să prezinte acest formular și nimeni nu le-a atras atenția la punctele de trecere a frontierei că trebuie să-l completeze, ori că l-au completat anterior și au primit sancțiuni, cu toate astea, ori ulterior, în cele 24 de ore, dar tot au fost amendați. Inclusiv pentru completarea cu mici erori a formularului s-au acordat amenzi, deși sancțiunea este stabilită pentru necompletarea acestuia.
Cineva scria zilele trecute, în forumul avocatnet.ro, că, angajat ca personal navigant, a primit, alături de colegi de-ai săi, mai multe procese-verbale de contravenție pentru necompletarea acestor formulare, în contextul multiplelor zboruri în aceeași zi. Practic, pentru intrări multiple în țară, în doar câteva zile, un astfel de angajat este sancționat de fiecare dată, deși scopul pentru care se completează acest formular nu este cel de a sancționa un formalism de trecere a frontierei.
De ce aplicarea amenzilor în acest cuantum și în acest fel e problematică
Odată, spun mai mulți avocați, pentru că cuantumul amenzii comparativ cu fapta - mai exact, pericolul social al faptei - este disproporționat. Practic, amenda este între 2.000 și 3.000 de lei, iar achitarea ei în 15 zile face ca amenda să scadă la 1.000 de lei. Sunt amenzi aplicate operatorilor economici pentru diverse încălcări ale legii care sunt mai mici de atât.
„În contextul dat, respectiv faptul că dispoziția sancționatorie a intrat în vigoare în data de 25.12.2021, zi legală liberă, fiind prima zi de Crăciun, iar cetățenii amendați au intrat în țară în perioada 25-31.12.2021, faptul că la intrarea în țară cetățenii nu au fost informați cu privire la obligativitatea completării formularului sau în unele cazuri Sistemul informatic integrat Formular digital de intrare în România, denumit în continuare SII-FDIR., dadea erori, precum și pericolul social concret generat de încălcarea normei legale, aplicarea sancțiunii amenzii într-un cuantum atât de ridicat, respectiv 2000 lei, este vădit disproporționată. Procedeul juridic al individualizării sancțiunii ce urmează a fi aplicată contravenientului este inerent asigurării respectării principiului individualității și personalității sancțiunii aplicate, principii specifice materiei penale, căreia materia contravențională îi este asimilată conform jurisprudenței constante a Curții EDO, cât și a instanțelor române”, scria azi Iulia Costina, avocat în Baroul Sălaj.
De la 25 decembrie s-au dat atât de multe amenzi că, așa cum aflam din presa centrală, direcțiile de sănătate publică apelau la voluntari ca să-i ajute cu scrierea amenzilor pentru cei care treceau frontiera „nelegal”. „Am emis până acum 1.745 de amenzi doar pentru judeţul Arad, fiecare de 3.000 de lei, cu posibilitatea de a se plăti jumătate din suma minimă în termenul legal de 15 zile. Este o problemă serioasă, unii au încasat mai multe amenzi pentru că au avut drumuri repetate în Ungaria sau în diferite ţări şi nu au completat formularul obligatoriu când au revenit în ţară”, a declarat miercurea trecută şeful DSP Arad, Horea Timiş, citat de Agerpres. Practic, dacă ți-ai uitat căciula în Ungaria și treci de două ori în aceeași zi frontiera, poți fi amendat de două ori pentru necompletarea acestui formular, așa cum ne explica Horea Timiș.
Avocații de la Piperea&Asociații, de exemplu, subliniază o altă problemă ce ține de regimul contravențiilor și care apare în situația acestor amenzi: agentul constatator este direcția de sănătate publică, „iar contravenția este aplicată automat, fără a se verifica imputabilitatea faptei și fără a exista martori care să confirme autenticitatea constatării”.
Recomandarea avocaților: contestați amenzile
Faptul că s-au dat amenzi inclusiv pentru completarea eronată este contrar legii, subliniază unii avocații. Recomandarea generală este contestarea acestor procese-verbale de contravenție în cele 15 zile de la comunicare.
„În primul rând, art. 4 alin. (1) din OUG nr. 129/2021 sancționează «nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligaţiei de a completa Formularul digital de intrare în România». Așadar, dacă formularul PLF a fost completat și înregistrat în sistemul digital, fapta contravențională nu există. Completarea incorectă a formularului PLF nu este prevăzută drept faptă contravențională în niciun act normativ, astfel încât nu poate fi aplicată legal nicio sancțiune”, subliniază cei de la Piperea&Asociații.
Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, conform OG nr. 2/2001. Cei care au plătit amenzile ar trebui să solicite, odată cu contestarea amenzii, inclusiv restituirea banilor. Altfel, un demers ulterior va trebui întreprins special pentru asta.
Comentarii articol (49)