Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Criza îngrășămintelor se vede deja în prețurile mai mari la alimente, iar estimările pentru următorii 2-3 ani nu sunt deloc optimisteCriza îngrăşămintelor, declanșată de prețurile mari la gaze, începe să se vadă în preţurile alimentelor. Pentru a face față, fermierii spun că sunt nevoiți să folosească mai puține îngrășăminte. Acest lucru înseamnă, însă, recolte mai mici la prețuri mai mari.
Odată cu explozia preţurilor gazelor naturale au crescut şi costurile producătorilor de îngrăşămintelor chimice. Fertilizatorii cu azot sunt cruciali pentru culturile de primăvară. Scumpirea accelerată a gazelor din ultimele luni a dus la blocarea activității unui mare producător românesc de profil.
Ovidiu Maior, reprezentant al producătorilor de îngrășăminte:
"De la jumătatea lunii decembrie producția de îngrășăminte pentru Târgu-Mureș este oprită. Suntem la o luna și jumătate de la acest moment și cel puțin astăzi nu se întrezărește vreo soluție sau speranța pentru a porni producția în cel mai scurt timp".
Haos pe piața monedelor cripto. Investitorii revin la activele clasice de refugiu, între care francul elvețianEste haos pe piața monedelor cripto, unde Bitcoin a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele șase luni. Temerile legate de conflictul din Ucraina zguduie piețele, spun economiștii, deși sunt și voci care spun că este o tendință susținută și continuă de scădere a acestei piețe, după ce tot mai multe guverne au interzis tranzacțiile cu criptomonede.
Bitcoin s-a tranzacționat la puțin peste 33 de mii de dolari, departe de valoarea maximă istorică, de 69 de mii de dolari. Și Ether a pierdut 13 la sută din valoare, până la 2.200 de dolari.
În aceste condiții, investitorii revin la activele de refugiu clasice. Francul elvețian se apreciază până la maximul din ultimii 7 ani. Și yenul japonez înregistrează creșteri, la fel și aurul. Toate sunt văzute drept active de refugiu. Banca Elveției ar putea interveni la un moment dat, pentru a bloca eventuale creșteri periculoase.
Șeful OMS: E periculos să credem că Omicron este ultima variantă și că suntem la finalul joculuiȘeful OMS a avertizat luni că este periculos a presupune că varianta Omicron ar anunța sfârșitul celei mai acute faze a pandemiei de Covid-19, îndemnând națiunile să rămână concentrate pe stoparea pandemiei, transmite Reuters.
„Este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă și că suntem în finalul jocului”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o ședință a consiliului executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, la doi ani de pandemie Covid-19 care a ucis aproape 6 milioane de oameni.
„Din contră, la nivel global condițiile sunt ideale pentru apariția mai multor variante”, a mai spus acesta.
Deși numărul total al cazurilor de îmbolnăvire a ajuns la aproape 350 de milioane odată cu valul Omicron, impactul mai puțin dăunător și prevalența vaccinurilor a dus la o stare de optimism în unele părți ale lumii, că ce-a fost mai greu în această pandemie s-ar putea să fi trecut.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)