Cei care au marketplace-uri vor fi obligați să raporteze periodic la Fisc tranzacțiile pe care le fac comercianții prin acestea, conform unei noi ordonanțe. În acest fel, autoritățile vor să identifice cu ușurință acei comercianți care nu-și declară (sau își declară parțial) veniturile ori care nu se înregistrează în scopuri fiscale.
__________
ACTUALIZARE (01.02.2023): Directiva DAC7 a fost transpusă oficial la noi prin OG 16/2023, ceea ce înseamnă că măsura din OG 11/2022 n-are nicio legătură cu obligația de raportare dorită de autoritățile europene. Rămâne de văzut, însă, dacă măsura din OG 11/2022 va mai fi pusă în aplicare (acest lucru nu s-a întâmplat încă, după un an de la apariție) sau dacă va fi abrogată, având în vedere asemănarea cu măsura din OG 16/2023.__________
OG 11/2022 este actul care conține măsura, însă, deși acesta intră în vigoare în 3 februarie 2022,
e nevoie de un ordin al Fiscului pentru a pune schimbarea în aplicare. În acest fel, autoritățile
par să transpună în Codul de procedură fiscală prevederile Directivei DAC7, deși acest lucru nu reiese din ordonanța simplă oficializată aseară.
Concret, la articolul 59 din Cod apare un paragraf nou care stabilește așa:
„Contribuabilul/Plătitorul care pune la dispoziție o interfață electronică prin care se facilitează tranzacțiile comerciale online este obligat să furnizeze periodic organului fiscal central informații referitoare la tranzacțiile desfășurate prin intermediul acesteia.”Furnizarea informațiilor respective, de către firmele care dețin marketplace-urile, se va face prin completarea unei declarații pe propria răspundere. Informațiile de raportat, periodicitatea raportării și modelul declarației vor fi stabilite ulterior, așa cum atenționam mai sus, prin ordin al Fiscului.
În
nota de fundamentare ce a însoțit OG 11/2022 în forma sa de proiect, inițiatorii arătau că
în domeniul comerțului online există un risc mare de nedeclarare sau declarare parțială a veniturilor obținute de comercianți prin marketplace-uri. Totodată, există entități care nici măcar nu se înregistrează în scopuri fiscale. Nedeclararea sau declararea parțială a veniturilor înseamnă automat un cuantum mai mic al taxelor și impozitelor care ajung la bugetul statului.
„La nivel național -- și nu numai --, o provocare foarte mare o reprezintă comerțul electronic, deoarece este un sector care poate să genereze venituri la bugetul de stat, dar și un sector cu risc mare de nedeclarare sau declarare parțială a veniturilor obținute din tranzacțiile derulate în mediul electronic. De asemenea, un risc major este acela de neînregistrare în scopuri fiscale a celor care desfășoară acest tip de activitate, îngreunând în mod considerabil identificarea persoanei impozabile și a sursei generatoare de venituri de către administrația fiscală”, scriau inițiatorii, cu precizarea că problematic este și faptul că principala modalitate de plată folosită la noi este cea prin ramburs.
Din aceste motive și având în vedere creșterea constantă a tranzacțiilor făcute prin intermediul marketplace-urilor, autoritățile vor obliga intermediarii să le dea informații despre activitatea comercianților.
Noul act normativ pare să transpună la noi o directivă europeană ce ar trebui pusă în aplicare de la
1 ianuarie 2023. Aceasta prevede, în esență, că veniturile comercianților care-și vând produsele prin intermediul marketplace-urilor vor trebui raportate la Fisc de firmele care gestionează acele platforme digitale. Raportarea va fi una anuală, ceea ce înseamnă că, pentru anul 2023, declarația specială se va depune până la 31 ianuarie 2024. Cu toate acestea,
nici în OG 11/2022 și nici în nota de fundamentare nu scrie că măsura de mai sus ar fi transpunerea Directivei DAC7, astfel că este neclar acum dacă e o scăpare a autorităților sau o coincidență fericită.
Atenție! Pentru a se aplica măsura, detaliile concrete ale raportării vor trebui stabilite prin ordin al Fiscului.