Însă chestiunea care a dus la controverse în spațiul public este că parlamentarii au uitat să abroge prin legea respectivă prevederile care au permis până acum reportarea sponsorizărilor nescăzute din impozite.
Prin urmare, OG 11/2022 (care se aplică din 3 februarie 2022) corectează acest neajuns și le elimină în mod expres (punctele 1 și 5 de la articolul II). Este vorba, mai precis, de o precizare de la litera i a alineatului 4 de la articolul 25 și de o precizare de la alineatul 1^2 al articolului 56 din Codul fiscal.
Dispoziția referitoare la impozitul pe profit care se abrogă: | Dispoziția referitoare la impozitul micro care se abrogă: |
„Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.” | „Sumele care nu sunt scăzute (...) din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive. Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.” |
În nota de fundamentare ce a însoțit OG 11/2022 în forma sa de proiect, inițiatorii scriau că aceste abrogări sunt necesare pentru corelarea Codului fiscal cu schimbările aduse prin Legea 322/2021. Pe scurt, în acest fel este eliminat orice dubiu asupra faptului că reportările mai sunt posibile în prezent exclusiv pentru sponsorizările făcute până la finele anului 2021 (dar numai până în 2028).
Cu toate acestea, facilitatea nu dispare de tot, ci are un mecanism schimbat destul de mult. Astfel, noul mecanism aplicabil din 2022 va duce la redirecționarea unor sume mai mari către ONG-uri, sunt de părere specialiștii.
Comentarii articol (0)