ACCES GRATUIT
Ce poți face și ce nu la centrele de testare și evaluare COVID-19
În contextul răspândirii COVID-19, țara noastră a stabilit un traseu de urmat pentru pacienții depistați pozitiv, iar pentru a reduce din presiunea pusă pe spitale, s-au înființat centre speciale de evaluare și tratament pentru cei cu forme ușoare sau medii ale bolii. Acum, în urma apariției unui ordin al Ministerul Sănătății (MS), publicat joi în Monitorul Oficial, s-a stabilit că persoanele depistate pozitiv se pot prezenta în aceste centre de testare și evaluare în cel mult șapte zile de la testare.
Articolul continuă mai jos
Astfel, prin ordinul MS nr. 156/2022, publicat joi în Monitorul Oficial nr. 81, a fost introdusă condiția ca persoanele să se poată prezenta în centrele de evaluare
în primele șapte zile de la obținerea rezultatului pozitiv pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 și nu mai târziu.
Înainte, regulile stabileau că la centrul de evaluare se puteau prezenta doar persoanele cu un rezultat pozitiv la un test pentru COVID-19, dar fără să se stabilească și un termen clar de la momentul apariției unui rezultat pozitiv, astfel încât, cel puțin teoretic, s-ar fi putut prezenta la aceste centre, pentru testare sau pentru a obține tratament, și persoane care depășiseră boala de ceva vreme.
Important de știut este și că, în prezent, cei care vor să meargă în centrele speciale pentru a face un test RT-PCR o pot face doar pe baza unei confirmări primite de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), altfel testarea nu va fi făcută. De asemenea, ei trebuie să se deplaseze cu mijloacele de transport personale, nu cu cele de transport în comun.
Potrivit declarațiilor lui Alexandru Rafila, ministrul sănătății, de săptămâna viitoare, centrele speciale de testare și evaluare vor funcționa doar în timpul weekend-ului, iar în timpul săptămânii,
cei cu simptome specifice pot merge doar în cabinetele medicilor de familie pentru a se testa gratuit.
Într-un centru de evaluare, pacienții pot beneficia,
printre altele, de servicii precum EKG, pulsoximetrie, administrare de medicamente injectabil/perfuzii.
Astfel, ținând cont de regulile amintite,
nu se pot prezenta la centrele de testare și evaluare:
- cei care nu prezintă simptome precum tuse, febră, pierderea gustului sau a mirosului;
- cei cu simptome specifice COVID-19, dar care nu prezintă o confirmare primită de la DSP prin e-mail sau SMS;
- cei aflați în carantină.
Persoanele aflate în carantină se pot prezenta în astfel de centre
doar cu derogare de la DSP. Dacă ies din carantina impusă fără acordul autorităților, riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, potrivit Legii nr. 55/2020.
Citește
aici tot ce trebuie să știi despre testarea gratuită.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)