De astăzi, cei care sunt contacți direcți ai unei persoane confirmate cu SARS-CoV-2 stau în carantină timp de cinci zile, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, iar la intrarea/întoarcerea în România sunt plasați în carantină, tot pentru cinci zile, doar cei care nu prezintă un certificat digital european pentru vaccinare sau un document similar emis de statele din afara Uniunii Europene (UE), potrivit unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) oficializate luni.
Noua perioadă de carantinare pentru contacții direcți înseamnă că
cinci zile va fi perioada pentru care vor putea primi salariații concediul medical aferent din partea direcției de sănătate publică, ca urmare a anchetei epidemiologice și a deciziei de carantinare. Carantina de cinci zile nu se aplică deciziilor de carantinare emise anterior datei de 1 februarie 2022.
Anterior acestei schimbări,
carantina pentru contacții direcți era de zece zile pentru cei care nu erau vaccinați sau nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și de cinci zile pentru cei vaccinați sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.
Hotărârea nr. 6/2022 a CNSU exceptează, de-acum, de la măsura carantinării doar pe cei care au trecut prin boală înainte cu 90 de zile înainte de stabilirea ca fiind contact direct.
Pe de altă parte,
condițiile aplicate izolării, respectiv pentru persoanele confirmate cu infecția SARS-CoV-2, au rămas aceleași, stabilite în 10 ianuarie 2022, respectiv zece zile pentru persoanele nevaccinate/netrecute prin boală și șapte zile pentru cele vaccinate sau care au până în 180 de zile de la data primul test pozitiv.
Important! Normele de aplicare ale OUG 158/2005 prevăd că certificatele de concediu medical de carantină sau izolare se eliberează de medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină/izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile de carantină/izolare.
Notă: Indemnizația acordată pentru oricare dintre cele două tipuri de concedii medicale pentru COVID-19 este
de 100% din veniturile salariale brute. De asemenea, pentru concediul medical pentru COVID-19
nu se aplică stagiul minim de cotizare.
În cadrul aceleiași hotărâri, CNSU a decis și eliminarea listei "semafor" pentru care se aplica măsura carantinării la intrarea în România. Astfel, de-acum încolo,
vor intra în carantină la venirea/întoarcerea în țară timp de cinci zile doar persoanele care nu prezintă un certificat digital european de vaccinare sau alte documente compatibile. Regulile se aplică indiferent dacă o persoană vine din interiorul sau din afara UE.
Anterior modificării, la intrarea în țară dintr-un stat cu risc epidemiologic ridicat aflat în afara Uniunii Europene stăteau în carantină timp de cinci zile cei vaccinați împotriva COVID-19/vindecați, în timp ce ceilalți stăteau în carantină zece zile.
La începutul lunii august, prin OUG 74/2021, Guvernul a decis să deconteze
doar cinci zile din concediul medical dat pentru carantina emisă la întoarcerea în țară ca urmare a deplasării
"în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen". Conform preambulului OUG 74/2021, statul adoptase măsura respectiv prin care se dorea "penalizarea" persoanelor care se expun de bună voie unui risc de infectare, având în vedere că statul trebuie să le plătească atât cât stau în concediul de carantină, iar resursele sunt limitate.
Astfel, deși înainte de acest act normativ, indemnizația pentru concediu de carantină era suportată integral din banii statului, indiferent de motivul aplicării ei, din august, în cazul carantinei emise ca urmare a întoarcerii din vacanță, de exemplu, dintr-o țară cu o incidență ridicată a îmbolnăvirilor cu COVID-19, statul deconta doar cinci din cele 14 zile de carantină (conform regulilor de la vremea respectivă).
În aceste condiții, conform prevederilor actuale, statul ar deconta în întregime carantina la revenirea în țară și a celor care nu dețin un certificat verde.
Comentarii articol (4)