Avand in vedere consumul ridicat de energie in sectorul locuintelor, PARLAMENTUL EUROPEAN SI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE au considerat necesar elaborarea unei Directive privind performanta energetica a cladirilor, prin care sa se aplice masuri specifice cu privire la eficienta energetica in acest sector.
Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, lege care transpune in plan national Directiva mentionata mai sus, are ca scop promovarea in tara noastra a cresterii performantei energetice a cladirilor.
Legea stabileste conditii referitoare la certificarea energetica a cladirilor, aplicarea cerintelor minime de performanta energetica la cladirile noi, aplicarea cerintelor minime de performanta energetica la cladirile existente supuse unor lucrari de modernizare, si inspectarea din punct de vedere al consumului de energie a cazanelor/instalatiilor din cladiri.
Certificatul de performanta energetica a cladirii este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a unei cladiri si cuprinde valori de referinta, valori care permit consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii. Pentru cladirile existente, certificatul de performanta energetica este insotit si de recomandari de reducere a costurilor prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii.
Certificatul de performanta energetica se elaboreaza pentru cladirile de locuit, birouri, scoli, gradinite, spitale, hoteluri, si alte cladiri consumatoare de energie, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate si este valabil 10 ani de la data emiterii. Pentru cladirile monumente istorice, lacasuri de cult, cladiri provizorii, sau cladiri care necesita consum redus de energie, nu se elaboreaza certificat de performanta energetica.
Elaborarea certificatului de performanta energetica se face de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pana in prezent au fost atestati circa 160 specialisti care isi pot desfasura activitatea ca experti independenti, persoane fizice autorizate sau ca angajati ai unor persoane juridice.
In cazul vanzarii/inchirierii locuintelor si apartamentelor din blocurile de locuinte, prevederile referitoare la elaborarea certificatului de performanta energetica se aplica incepand cu data de 01 ianuarie 2010.
In ceea ce priveste constructiile noi, incepand cu data de 01 ianuarie 2007 documentatiile tehnico-economice aferente acestora vor contine si certificatul de performanta energetica elaborat in conditiile legii.
In cazul cladirilor cu o suprafata utila mai mare de 1.000 m2, aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice, certificatul va fi afisat intr-un loc accesibil si vizibil publicului; totodata, se afiseaza la loc vizibil si temperaturile interioare recomandate si cele curente si, dupa caz, alti factori climatici semnificativi.
Comentarii articol (0)