ACCES GRATUIT
Propunere: Liderii organizațiilor sindicale și patronale să nu mai poată fi membri ai partidelor politice
Persoanelor alese în fruntea conducerii unei organizații sindicale sau patronale le-ar putea fi interzis să fie în același timp și membri ai partidelor politice, pe toată durata exercitării mandatului, dacă o propunere legislativă înregistrată miercuri la Senat va ajunge să se aplice. Propunerea apare în contextul în care, recent, la câteva zile de la începerea unei greve, s-a constatat că liderul sindical care o inițiase era și membru de partid, iar astfel independenţa lor şi a organizaţiei pe care o reprezintă sunt puse la îndoială şi decredibilizează o bună parte din activitatea organizației.
Articolul continuă mai jos
Propunerea de la Senat urmărește completarea Legii nr. 62/2011 pentru dialogul social, prin includerea unor lămuriri care să prevadă că persoanele alese în funcția de conducere a organizațiilor sindicale și patronale
nu mai pot avea calitatea de membru de partid.
„Persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu pot avea calitatea de membru al unui partid politic pe durata exercitării mandatului”, se arată în textul propunerii de modificare a statutului pentru sindicate și patronate.
Cu toate că la momentul actual legea dialogului social prevede în mod expres că organizaţiile sindicale
nu pot desfăşura activităţi cu caracter politic, iar
greva nu poate urmări realizarea unor scopuri politice, organizațiile sindicale au fost adesea folosite în scopuri politice, se arată în expunerea de motive a propunerii.
Un sindicat este o formă de
organizare voluntară a angajaților, constituită în scopul apărării drepturilor și promovării intereselor lor profesionale, economice și sociale în relația cu angajatorul.
Mai exact, rolul organizațiilor sindicale este acela de a apăra drepturile membrilor lor, ce decurg din legislația muncii, statutele funcționarilor publici, contractele colective de muncă și contractele individuale de muncă, precum și din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici, în fața instanțelor judecătorești, organelor de jurisdicție, a altor instituții sau autorități ale statului, prin apărători proprii sau aleși.
Află mai multe despre ce sunt organizațiile sindicale și cum îi pot acestea ajuta pe angajați, în
acest material.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)