avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Funcționar public, membru de partid?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Funcționar public, membru de partid?

Dacă ești funcționar public pe o funcție de execuție poți sau nu sa faci parte ca un simplu membru in vreun partid politic ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:55, 27 Mai 2018
1. Legea nr.188/1999:
Art. 44.
- (1) Funcţionarilor publici le este interzis să ocupe funcţii de conducere în structurile sau organele de conducere, alese sau numite, ale partidelor politice, definite conform statutului acestora, ale organizaţiilor cărora le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice sau ale fundaţiilor ori asociaţiilor care funcţionează pe lângă partidele politice.
(2) Înalţilor funcţionari publici le este interzis să facă parte din partide politice, organizaţii cărora le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice sau din fundaţiile ori asociaţiile care funcţionează pe lângă partidele politice.
(3) Funcţionarii publici au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor şi preferinţelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice.


2. Art.98 din Legea nr.161/2003
(1) Funcţionarii publici pot fi membri ai partidelor politice legal constituite.


(2) Funcţionarilor publici le este interzis să fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice şi să exprime sau să apere în mod public poziţiile unui partid politic.

(3) Funcţionarii publici care, potrivit legii, fac parte din categoria înalţilor funcţionari publici nu pot fi membri ai unui partid politic, sub sancţiunea destituirii din funcţia publică.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionarul public si partidele politice anonim2014 anonim2014 Buna ziua, are voie un functionar public de executie sa adera la un partid politic? (vezi toată discuția)
Functionar public si membru in biroul executiv partid ready ready Un functionar public poate fi si membru in Biroul executiv al unui Partid politic sau membru in consiliul national al partidului? (vezi toată discuția)
Membru al unui partid politic rabdatoare rabdatoare sint functionar public de executie, am nevoie de o schimbare, doresc sa ma inscriu intr-un partid politic .......ca un simplu membru, functia publica imi ... (vezi toată discuția)