ACCES PREMIUM
De ce premium?
Și alte organe fiscale decât cele competente până acum vor putea face inspecții fiscale și verificări documentare la contribuabili
O schimbare importantă privind regulile de procedură fiscală a fost introdusă de Guvern la începutul lunii februarie 2022, atrag atenția specialiștii. Pe scurt, prin ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) se vor putea stabili și alte organe fiscale, decât cele competente până acum, pentru a face inspecții fiscale și verificări documentare la contribuabili.
Articolul continuă mai jos
Noutatea este prinsă în
Ordonanța Guvernului 11/2022 (punctele
12 și
13 ale articolului
I), care se aplică din 3 februarie 2022. Din aceste prevederi reiese că
și alte persoane decât inspectorii fiscali vor putea derula inspecții fiscale și verificări documentare la contribuabili, chestiunea fiind lăsată, însă, la latitudinea președintelui ANAF.
„Aceasta este o modificare foarte importantă, însă incompletă la acest moment. Mai exact, s-a introdus posibilitatea ca şi alte organe fiscale, care până acum nu erau competente conform prevederilor Codului de procedură fiscală, să efectueze inspecţii fiscale, verificarea situaţiei fiscale personale sau verificarea documentară la contribuabili. Însă, până la acest moment, nu sunt menţionate în mod concret care sunt aceste organe, acest aspect urmând să se stabilească printr-un ordin al preşedintelui ANAF”, au explicat, la solicitarea avocatnet.ro, specialiștii de la
Băncilă, Diaconu și Asociații.
Așadar, „portița” este accesibilă prin ordin al președintelui ANAF, care poate stabili competența altor organe mult mai ușor și rapid, în acest fel, decât dacă aceasta ar trebui stabilită direct în Codul de procedură fiscală prin lege sau ordonanță.
Potențialul risc identificat de fiscaliști este ca organele împuternicite prin ordin să
nu fie la fel de bine pregătite precum sunt inspectorii fiscali.
„Considerăm că această modificare ar putea avea efecte nefaste pentru contribuabili în situaţia în care se va acorda competenţă în emiterea unor decizii de impunere şi stabilirea de sume suplimentare în sarcina contribuabililor de către persoane care, probabil, nu vor avea pregătirea şi experienţa inspectorilor fiscali”, au atenționat cei de la Băncilă, Diaconu și Asociații.
Aceștia au subliniat, totuși, că
ar trebui să așteptăm apariția ordinului ANAF înainte de a trage concluzii, pentru că schimbarea este incompletă la momentul actual.
Citește aici despre ce alte modificări au mai fost operate la codurile fiscale prin Ordonanța Guvernului 11/2022.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.