Regulile eșalonării clasice la plată, așa cum numim mecanismul pentru a-l diferenția de eșalonarea simplificată la plată, au fost modificate luna asta prin ordonanță a Guvernului. Deși aplicabilitatea mecanismului a fost extinsă, specialiștii spun că sunt destul de puțini contribuabilii care pot beneficia de schimbări.
În esență, sunt
două schimbări notabile aduse eșalonării clasice la plată, acestea fiind stabilite prin
Ordonanța Guvernului 11/2022 (punctele
16 - 19 ale articolului
I), care e în vigoare din 3 februarie 2022.
În primul rând, inclusiv datornicii care se află în
insolvență pot, mai nou, să acceseze eșalonarea clasică. Însă asta numai dacă datornicii ies din procedura insolvenței până la data la care se emite decizia de eșalonare la plată.
„Debitorul care se află în procedura insolvenței și dorește eșalonarea la plată poate solicita această înlesnire la plată cu condiția ca până la data emiterii deciziei de eșalonare la plată să iasă din procedura insolvenței”, este precizarea nou-introdusă în Codul de procedură fiscală la condițiile necesare accesării mecanismului.
În al doilea rând, cei cărora le-a fost atrasă
răspunderea solidară pot, de-acum, să includă aceste sume în eşalonarea clasică la plată.
„S-a extins numărul contribuabililor care ar putea beneficia de eşalonarea la plată, prin includerea celor aflaţi în procedura insolvenţei, însă sub condiţia ca până la emiterea deciziei de eşalonare la plată aceştia să iasă din procedura insolvenţei. Totodată, contribuabilii cărora le-a fost atrasă răspunderea solidară, potrivit Codului de procedură fiscală, au acum posibilitatea să includă aceste sume în eşalonarea la plată”, au comentat, la solicitarea avocatnet.ro, specialiștii de la
Băncilă, Diaconu și Asociații.
Având în vedere aceste două schimbări, fiscaliștii sunt de părere că
puțini datornici pot beneficia de ele în practică:
„Aceste prevederi sunt utile în mod evident pentru contribuabilii care pot beneficia de ele, însă apariţia acestor cazuri este destul de limitată în practică.”Eșalonarea clasică la plată este un mecanism mai vechi din Codul de procedură fiscală. Aceasta se acordă pentru o perioadă de cel mult cinci ani sau, în lipsa constituirii unei garanții, pentru cel mult șase luni, însă vizează numai datoriile fiscale de cel puțin 500 de lei (persoane fizice) ori 5.000 de lei (persoane juridice).
În contextul crizei coronavirusului, Guvernul a introdus în 2020
eșalonalea simplificată la plată. Deși mecanismul a fost inițial temporar, succesul acestuia a făcut ca autoritățile să-l introducă permanent, în cursul anului trecut, în Codul de procedură fiscală. Mecanismul vizează datoriile restante vechi de maximum 12 luni și se acordă, fără constituirea de garanții, pentru o perioadă de maximum 12 luni. De asemenea, eșalonarea simplificată vizează datoriile fiscale de cel puțin 500 de lei (persoane fizice) ori 5.000 de lei (persoane juridice).