În contextul creșterii rapide a prețului la combustibili, fie că vorbim despre benzină, motorină ori gaz petrolier lichefiat, la Parlament au fost înregistrate mai multe proiecte cu măsuri ce i-ar putea ajuta pe consumatori, cel puțin o perioadă, să plătească mai puțin pe combustibilul folosit. Primul dintre ele prevede ca taxa pe valoare adăugată (TVA) aplicată comercializării carburanților să fie redusă la 5%, de la 19%, cât e în prezent, iar cel de-al doilea, ca valoarea accizei la combustibili să se reducă, timp de un an, la jumătate.
Prin primul
proiect de lege de la Senat se urmărește ca, începând cu
1 aprilie 2022, cota de TVA pentru comercializarea carburanților să fie redusă, de la 19%, cât este în prezent,
la 5%. Acest lucru ar putea însemna că vom plăti mai puțin pentru benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat.
Prin urmare, prevederea referitoare la cota redusă de TVA de 5%, inclusă în Codul fiscal, va fi modificată pentru a cuprinde și referirea legată de combustibili:
„Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii: (...) benzină cu plumb, benzină fără plumb, gaz petrolier lichefiat, motorină”.
În prezent, conform Codului fiscal, cota redusă de TVA se aplică și altor categorii de produse și servicii, printre care și lemnele de foc, achiziționarea de locuințe sau de cărți în format electronic.
Apoi, prin
al doilea proiect pus în dezbatere la Senat, este propusă
reducerea la jumătate, timp de 12 luni, a valorii accizei pentru livrarea de produse energetice. Mai exact, e vorba despre acciza aplicată
benzinei fără plumb și motorinei. Acest proiect conține și măsura cuprinsă în primul, respectiv reducerea cotei de TVA pentru combustibili la 5%, dar, spre deosebire de primul proiect, prevede că aplicarea ei va fi temporară (12 luni), nu permanentă.
Așa cum
a anunțat recent Adrian Câciu, ministrul finanțelor, pentru ca măsura reducerii temporare a accizei la combustibili să se poată aplica, urmează să se poarte
"discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți, pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii".
Cele două proiecte, adică cel privind reducerea cotei de TVA aplicabilă comercializării carburanților și cel ce vizează înjumătățirea temporară a accizei la combustibili, vin în contextul creșterii accelerate a prețului la carburanți și a inflației.
Începând cu luna decembrie 2021,
cota de TVA pentru lemnele de foc folosite atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice, a fost redusă la 5%, iar din ianuarie se aplică aceeași cotă redusă de TVA și pentru
cărțile electronice, nu doar pentru cărțile în format tipărit, așa cum era înainte.
Atenție! Pentru a se aplica, cele două proiecte trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgate de președintele țării și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)