ACCES PREMIUM
De ce premium?
Cum trebuie evidențiată, de către angajator, ziua liberă pentru autorecenzare. Liberul nu se trece în Revisal
Peste aproximativ patru săptămâni angajatorii vor primi primele cereri din partea salariaților pentru acordarea zilei libere plătite pentru autorecenzare. Aceștia nu trebuie să uite că cererea va trebui însoțită de dovada autorecenzării, pe care o va putea verifica, precum și de menționarea liberului plătit în evidențele interne.
Articolul continuă mai jos
Institutul Național de Statistică (INS) a explicat, într-o
serie de răspunsuri la întrebările privind autorecenzarea online ce pot apărea, că dovada completării corecte și complete a chestionarului de autorecenzare nu va veni imediat după finalizarea acestuia, ci după maximum șapte zile și nu mai puțin de trei-patru zile. Dovada autorecenzării va putea fi descărcată de persoanele interesate.
Astfel, alături de cererea de acordare a zilei libere plătite pe baza OUG 19/2020, salariatul care va solicita angajatorului liberul va atașa și dovada autorecenzării.
Mai mult, angajatorul nu va trebui să îl creadă pe cuvânt pe salariat, ci va putea chiar să verifice pe site-ul
recensământului că acesta s-a autorecenzat, pe baza CNP-ului angajatului, așa cum a explicat INS.
După verificarea autorecenzării și aprobarea cererii de acordare,
dacă au stabilit împreună ziua liberă potrivită, angajatorul trebuie să depună cererea și dovada autorecenzării salariatului la dosarul personal.
Evidențierea zilei libere plătite nu va trebui să se regăsească în Revisal, deoarece nu reprezintă o suspendare a contractului de muncă, ci va fi suficient să fie trecută în pontaj sau evidența timpului de muncă, specificând temeiul legal, respectiv art. 49 din OUG 19/2020.
"Chiar dacă salariatul nu prestează activitatea, primește drepturile salariale, deci nu putem fi în prezența celor două condiții prevăzute de art. 49, alin (2) din Codul muncii (activitatea nu este prestată și salariul nu este datorat) și nu sunt incidente nici cele de la alin. (3), pentru că vorbim chiar despre drepturi salariale. Nu ne aflăm nici în situația în care salariatul ar beneficia de o indemnizație (decontată sau nu de la bugetul de stat), ci pur și simplu este o zi liberă plătită de angajator stabilită printr-un act normativ. Sigur că angajatorul trebuie să justifice acordarea liberului plătit și va păstra la dosarul personal al salariatului atât solicitarea, cât și dovada autorecenzării, fiind chiar îndreptățit să verifice autenticitatea acesteia pe pagina web dedicată", ne-a explicat
Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Redacția noastră a abordat în mai multe articole chestiunile legate de ziua liberă plătite pentru autorecenzare. Le puteți găsi
pe toate aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.