Astfel, din cauza riscurilor existente și a volatilității pieței, investitorii neavizați care efectueză tranzacții cu un grad mare de sofisticare riscă să își piardă sumele de bani investite.
„Investițiile pe piețele financiare, inclusiv cele de tip Forex presupun, de multe ori, fluctuații semnificative ale prețului acțiunilor, respectiv ale ratelor de schimb valutar, care pot fi influențate de contextul politic și social global sau regional, de politica monetară din diverse țări, dar și de rata inflației. De aceea, în situația de față, orice plasament trebuie foarte atent analizat, iar riscurile trebuie să fie bine gestionate”, a precizat Nicu Marcu, președintele ASF.
În acest sens, autoritatea a pus la dispoziția celor interesați o listă cu societățile autorizate să activeze pe piața financiară non-bancară din România, aceasta fiind disponibilă aici.
În scopul încurajării investiților individuale pe piața de capital, printr-un proiect de lege înregistrat acum o lună la Senat și care nu se aplică încă, se dorea scăderea impozitului datorat la stat pentru câștigurile obținute din vânzarea titlurilor de valoare, atunci când tranzacțiile sunt făcute prin intermediari sau prin firme de administrare a investițiilor/administratori de fonduri de investiții alternative.
De asemenea, s-a avut în vedere ca persoanele fizice care investesc la bursă să poată scăpa de grija declarării, prin declarația unică (formularul 212), și a plății impozitului.
Comentarii articol (0)