În afara riscurilor specifice ale acestor investiții, una dintre cele mai periculoase situații în care îți poți pune economiile este aceea de a deveni victimă a fenomenului de fraudă financiară în mediul online. Mirajul unei îmbogățiri rapide îi determină pe mulți să cadă în plasa unor promisiuni spectaculoase făcute de entități neautorizate să desfășoare astfel de operațiuni.
Odată ce ai luat decizia de a investi pe piața de capital, trebuie să te asiguri că faci un plasament prin intermediul unui investitor de încredere. Instituția care supraveghează piața de capital și autorizează firmele care pot efectua intermedieri în cadrul acesteia este Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Pașii care trebuie făcuți pentru a nu cădea victimă falșilor intermediari
În primul rând, ai posibilitatea de a verifica pe site-ul ASF dacă entitățile pe care le ai în vedere pentru a intermedia tranzacțiile tale sunt autorizate sau nu. Lista entităților care desfășoară activități în state membre ale Uniunii Europene poate fi consultată aici.
Pe pagina oficială a ASF există o secțiune dedicată problematicii entităților neautorizate, unde poți găsi informații privind cele mai întâlnite practici utilizate de entitățile neautorizate, precum și recomandări pentru potențialii investitori. Autoritatea a identificat 177 de astfel de operatori neautorizați, detaliu care spune multe despre amploarea fenomenului.
ASF pune la dispoziție, de asemenea, informații cu privire la entitățile care nu sunt autorizate să desfășoare activități de intermediere pe piața de capital, iar acestea pot fi verificate aici.
În eventualitatea în care "brokerul" pe care l-ai contactat justifică absența sa de pe lista celor autorizați să desfășoare astfel de activități prin faptul că este un operator internațional, trebuie să ai în vedere faptul că firmele înregistrate în alte țări nu pot furniza servicii de investiții în România dacă nu înregistrează o sucursală în țară, sucursala trebuind să fie autorizată de ASF, cu excepția situației în care consumatorul dorește aceasta, în mod expres. Astfel ai posibilitatea de a apela la serviciile unui broker legitim, înregistrat într-o țară din afara Uniunii Europene, dar nu și în România. Dacă ai decis astfel, poți verifica legitimitatea brokerului internațional aici. Totuși, ar trebui să știi că, în prezent, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de ASF.
Într-o astfel de situație, în care ești păgubit de un broker neautorizat, trebuie să ai în vedere faptul că nu poți solicita despăgubiri de la Fondul de compensare a investitorilor. Acesta a fost înființat în anul 2005, având ca scop compensarea investitorilor în situația în care companiile membre nu pot returna consumatorilor fondurile bănești sau instrumentele financiare datorate. Lista contributorilor la acest fond poate fi consultată aici.
Atenție și la site-urile clonate! Cum le poți depista
Un alt pericol relativ des întâlnit este acela al site-urilor clone, pe care intermediarii neautorizați le pot crea, copiind denumiri, elemente de conținut și aspect grafic ale unor pagini web aparținând unor brokeri legitimi locali sau internaționali. Într-o informare de presă, ASF avertizează cu privire la existența a nu mai puțin de 199 de atfel de site-uri ilegale.
Identificarea acestor clone poate fi destul de dificilă, dar lipsa unor informații pe care le găsești în mod uzual pe site-urile legale ar trebui să îți atragă atenția: adresa poștală a companiei, componența consiliului de conducere, lista reprezentanților firmei, informații legate de modul în care poți fi despăgubit. Condiționarea continuării colaborării de descărcarea unei aplicații este, de asemenea, un indiciu clar că economiile tale sunt pe cale să intre în buzunerele unui financial scammer.
Trebuie să știi că, în situația în care ai căzut victimă unei astfel de situații, nu vei putea solicita despăgubiri din partea Fondului de compensare a investitorilor.
În general, insistența unui intermediar, fie telefonică, prin e-mail sau mesaje etc., promisiunea unor câștiguri imediate sau spectaculoase, ar trebui să îți trezească suspiciuni. Dacă ceva pare prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că nu este.
Comentarii articol (0)