- posibilitatea de a cere subvenția de 2.250 lei/lună, timp de 12 luni, pentru încadrarea pe durată nedeterminată a absolvenților, a șomerilor de peste 45 de ani, a celor care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, a șomerilor de lungă durată sau a tinerilor NEET (pentru ultimele patru categorii fiind obligatorie menținerea raporturilor de muncă sau de serviciu pentru minim 18 luni);
- firme care angajează persoanele menționate anterior și organizează programe de formare profesională autorizate pentru angajații proprii care aparțin grupului vulnerabil pot primi o sumă egală cu jumătate din cheltuielile de formare din partea bugetului asigurărilor de șomaj;
- includerea cooperativelor agricole care funcționează în baza Legii 566/2004 a cooperativei agricole, dar și orice alte categorii de persoane juridice, indiferent de domeniul de activitate, care respectă, conform actelor legale de înființare și organizare, cumulativ, definiția și principiile economiei sociale, în rândul întreprinderilor sociale;
- criteriul privind valoarea minimă din profit sau excedent realizat care trebuie alocat scopului social sau rezervei statutare pentru obținerea atestatului de întreprindere socială a fost redus de la 90 la 70%.
Mai exact, pentru ca aceste întreprinderi să poate cere facilitățile nou-introduse, ele vor trebui să depună la autoritățile administrației publice locale în a cărui rază teritorială își desfășoară activitatea o cerere însoțită de un memoriu justificativ, din care să rezulte necesitatea și oportunitatea acordării acestor facilități. Facilitățile fac referire la:
- facilități și scutiri de taxe și impozite acordate de autoritățile administrației publice locale, în condițiile legii;
- atribuirea unor spații și/sau terenuri din domeniul public al unității administrativ-teritoriale pentru desfășurarea activităților pentru care le-a fost acordată marca socială;
- un sprijin în promovarea produselor realizate și/sau furnizate, serviciilor prestate ori lucrărilor executate în comunitate, precum și pentru identificarea unor piețe de desfacere a acestora.
În plus, va fi instituită posibilitatea ca societățile comerciale să poată pune la dispoziția întreprinderilor sociale și de inserție standuri pentru promovarea și vânzarea produselor.
Prin proiectul de HG va fi inclusă și poșta electronică ca mijloc de comunicare cu agenția teritorială de ocupare a forței de muncă.
Mai mult, va fi introdusă obligația ca, dacă o întreprindere socială își schimbă sediul social într-un alt județ, să solicite un nou atestat prin depunerea unei cereri la agenția de ocupare pe raza căreia se mută și renunțarea la atestatul obținut în județul unde avea sediul inițial. De asemenea, acestor întreprinderi cărora le-a fost retras, anulat sau au renunțat la cerere la marca socială să poată solicita acordarea unuia noi.
În plus, renunțarea la statului de întreprindere socială sau de inserție se face printr-o notificare adresată agenției județene de ocupare a forței de muncă, respectiv a municipiului București.
Atenție! Schimbările pregătite nu sunt încă oficiale. Ele trebuie aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.