avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Facilitate angajare persoana cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Facilitate angajare persoana cu handicap

Buna ziua,

Am citit ieri pe avocatnet.ro ca se acorda facilitati pentru angajarea persoanelor cu handicap.Ma intereseaza sa stiu daca ma incadrez si care ar fi demersurile pentru obtinerea acestor facilitati fiscale.
In luna noiembrie 2013 am angajat o persoana cu handicap pe perioada nedeterminata cu timp partial de 2 ore pe zi,persoana avand si un alt contract pe 8 ore la o alta societate.
Pot accesa aceste facilitati,sau care ar fi conditiile(lege).
Multumesc.
In Romania, acest tip de intreprindere este definit prin legislatia pentru persoanele cu handicap, respectiv prin legea 448/2006 republicata.
Societatile/operatorii economici care angajeaza persoane cu dizabilitati sunt entitati ale economiei sociale cunoscute la nivel european sub denumirea de intreprinderi sociale pentru integrarea in munca, sau intreprinderi de insertie profesionala.
Intreprinderile sociale pentru integrarea in munca sunt entitati economice autonome, a caror principal obiectiv il reprezinta integrarea profesionala a persoanelor care se confrunta cu dificultati pe piata muncii.
Integrare se realizeaza pe piata libera a muncii, in cadrul unor ateliere protejate sau prin formare si calificare profesionala.
Intreprinderile de insertie profesionala sunt active in diverse domenii, dintre care cele mai frecvente sunt: activitatile manuale=constructii, tamplarie, colectarea si reciclarea deseurilor, intretinerea spatiilor verzi, curatenie publica, ambalarea produselor,etc
Beneficiarii vizati de L nr 448 din 2006, sunt persoanele detinatoare de decizie/certificat de incadrare in grad de handicap, care pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel local
Unitatea protejata autorizata care este operatorul economic de drept public sau privat, cu gestiune proprie, in cadrul caruia cel putin 30% din numarul total de angajati cu contract individual de munca sunt persoane cu handicap.
Unitatile protejate pot fi infiintate de orice persoana fizica sau juridica, de drept public sau privat, care angajeaza persoane cu handicap.
Unitatile protejate pot fi:
1- cu personalitate juridica= operatorii economici cu personalitate juridica, indiferent de forma de proprietate si organizare, care au cel putin 30% din numarul total de angajati persoane cu handicap incadrate cu contract individual de munca;
2- fara personalitate juridica=cu gestiune proprie, sub forma de sectii, ateliere sau alte structuri din cadrul operatorilor economici, institutiilor publice ori din cadrul organizatiilor neguvernamentale, precum si cele organizate de persoana cu handicap autorizata, sa desfasoare activitati economice independente si cel putin 30% din numarul total de angajati persoane cu handicap incadrate si salarizate;
Facilitatile fiscale pentru unitatile protejate,prevazute de L nr 448/2006 sunt scutirea de plata a impozitului pe profit, cu conditia ca cel putin 75% din fondul obtinut prin scutire sa fie reinvestit pentru restructurare sau pentru achizitionarea de echipamente tehnologice, masini, utilaje, instalatii de lucru si/sau amenajarea locurilor de munca protejate, in conditiile prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


eu faceam referire la bani nerambursabili de la stat"Confom reglementarilor, angajatorii care incadreaza in munca anumite categorii de persoane pot beneficia de stimulente financiare de la stat, calculate in functie de indicatorul social de referinta (ISR), care in 2014 are valoarea de 500 de lei. Avand in vedere ca dispozitiile in domeniu au fost modificate la sfarsitul anului trecut, am reunit intr-un material complet si recapitulativ tot ce trebuie sa stiti: care sunt conditiile de indeplinit pentru a primi aceste stimulente, tipurile de facilitati acordate, precum si care sunt obligatiile ce revin angajatorilor"

Angajatorii care şi-au îndeplinit obligaţia de a încadra în muncă persoane cu handicap (în raport cu numărul de angajaţi), dar şi angajatorii care nu sunt obligaţi legal să facă acest lucru, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă/serviciu cel puţin doi ani vor beneficia de o sumă egală cu valoarea ISR-ului în vigoare.

Legea nr.76/2002:
Art. 80
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.“
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.

Art. 85
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
....

Chiar daca angajez cu 2 ore?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilități fiscale pentru angajatori - în cazul persoanelor cu handicap sunsray sunsray Bună ziua, aș vrea să mă lămuriți dacă se poate, asupra unor aspecte , din legea 76/2002, vă rog: FACILITATI ACORDATE ANGAJATORILOR CONFORM LEGII ... (vezi toată discuția)
Facilitati la angajarea persoanelor cu handicap nanuu nanuu am si eu o intrebare...sunt persoana cu handicap grad 3 ... as vrea sa stiu daca angajatorul trebuie sa plateasca la stat in cazul in care ma angajeaza...va ... (vezi toată discuția)
Avantaje angajare persoana handicap grad 2 (accentuat ) alina_25 alina_25 Care sunt avantajele de angajare persoana cu handicap de catre o firma ma refer in afara de acea obligatie legala ca peste un nr. anume salariati 30% sa ... (vezi toată discuția)