avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Facilitati la angajarea persoanelor cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Facilitati la angajarea persoanelor cu handicap

am si eu o intrebare...sunt persoana cu handicap grad 3 ... as vrea sa stiu daca angajatorul trebuie sa plateasca la stat in cazul in care ma angajeaza...va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nanuu , utilizator 06:47, 25 Aprilie 2015
Legea nr. 448/2006 (republicată şi actualizată) reglementează protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Art. 78, alin. (2) al acestei legi menţionează o obligativitate pe care o au atât persoanele juridice, cât şi instituţiile publice, după cum urmează: “Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.”

Dacă, în schimb, această obligaţie nu este îndeplinită, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele două obligaţii (conform art. 78, alin. (3)):

a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
b) să achiziţioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat, în condiţiile prevăzute la lit. a).
Angajatorii care şi-au îndeplinit obligaţia de a încadra în muncă persoane cu handicap (în raport cu numărul de angajaţi), dar şi angajatorii care nu sunt obligaţi legal să facă acest lucru, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă/serviciu cel puţin doi ani vor beneficia de o sumă egală cu valoarea ISR-ului în vigoare.

Legea nr.76/2002:
Art. 80
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.“
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.

Art. 85
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
....
angajatorului ii trebuie doar o persoana (angajat) ....deci trebuie sa plateasca la stat sau nu?ma scuzati dar nu prea inteleg....multumesc oricum...
Nu trebuie sa plateasca nimic la stat, in situatia aceasta.
multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avantaje angajare persoana handicap grad 2 (accentuat ) alina_25 alina_25 Care sunt avantajele de angajare persoana cu handicap de catre o firma ma refer in afara de acea obligatie legala ca peste un nr. anume salariati 30% sa ... (vezi toată discuția)
Lege ajutor lilicrin lilicrin exista vre-o lege ce ajuta o firma daca angajeaza proaspat absolventi de facultate si persoane peste 45 de ani? Daca da care? (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ajutor de la stat in cazul in care angajez someri sau absolventi? ncris78 ncris78 Detin o societate comerciala si sunt pe punctul de a angaja o persoana care momentan beneficiaza de indemnizatia de somaj. Care este procedura ce trebuie ... (vezi toată discuția)