ACCES GRATUIT
UPDATE: Numărul mandatelor de primar, consilier local sau județean nu va fi limitat. Măsura, respinsă definitiv
O propunere legislativă prin care se dorea limitarea la trei a numărului de mandate pe care le pot avea primarii, consilierii locali, consilierii județeni sau președinții de consilii județene a fost respinsă definitiv luni la Senat și nu va mai ajunge să se aplice. Ținând cont că un mandat este de patru ani, aceștia ar fi putut ocupa funcțiile timp de cel mult 12 ani.
Articolul continuă mai jos
Proiectul de lege respins definitiv luni viza, de fapt, modificarea
OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
„Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de primar, consilier local, președinte de consiliu județean sau consilier județean mai mult de 3 mandate”, urma să scrie, mai exact, în Codul administrativ, conform proiectului respins.
În prezent, Codul administrativ nu conține o limitare privind numărul de mandate pe care le pot avea cei aleși în funcțiile amintite.
Singura limitare impusă primarilor, consilierilor locali, președinților de consilii județene și consilierilor județeni este legată de
durata mandatului. Mai exact, mandatele acestora sunt, potrivit Codului administrativ, de
patru ani.
Astfel, dacă limitarea numărului de mandate ar fi ajuns să se aplice, primarii, consilierii locali, consilierii județeni sau președinții de consilii județene ar mai fi putut sta în funcții doar 12 ani.
Potrivit inițiatorilor măsurii,
„după două mandate, aceștia, primarul, consilierul local, președintele de consiliu județean și consilierul județean, construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional în care orice competiție reală locală devine imposibilă”.
Astfel, prin limitarea numărului de mandate pe care le-ar fi putut îndeplini un ales local se urmărea depolitizarea instituțiilor subordonate primăriilor și consiliilor județene.
Limitare în ceea ce privește numărul de mandate are președintele țării, care poate sta în funcție timp de două mandate a câte cinci ani fiecare, potrivit Constituției.
Atenție! Propunerea legislativă nu va mai ajunge să se aplice. Pentru că ea a fost respinsă definitiv în Parlament, parcursul ei legislativ se încheie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)