Mai precis, este vorba de primari, consilieri locali, consilieri judeteni si presedinti de consilii judetene. Acestora, potrivit propunerii de act normativ, li se va impune o limita de doua mandate succesive pentru indeplinirea functiilor obtinute.
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 215/2001 a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, in sedinta de miercuri, in urma depasirii termenului de dezbatere si vot final, potrivit unui comunicat de presa remis redactiei AvocatNet.ro. Aceasta va fi transmisa Senatului, care este Camera decizionala in acest caz.
Initiatorii proiectului explica faptul ca limitarea numarului de mandate succesive pentru alesii locali va duce la intarirea institutiilor administratiei locale si la cresterea credibilitatii si eficientei acestora. De asemenea, o astfel de masura ar ajuta si la depolitizarea institutiilor subordonate primariilor si consiliilor judetene.
"Dupa doua mandate succesive, alesii locali construiesc in jurul lor un sistem politic si institutional local in care orice competitie electorala locala reala devine practic imposibila. Din punctul de vedere al actului administrativ, anihilarea oricarei forme de competitie politica se resimte si in eficienta si eficacitatea administratiei locale, cele mai multe proiecte locale fiind realizate pe durata primului si celui de-al doilea mandat al alesilor locali", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.
Potrivit Legii nr. 215/2001, mandatul de primar, consilier local, consilier judetean si cel de presedinte al consiliului judetean este de patru ani.
__________
Actualizare (18.05.2015): Propunerea legislativa a fost respinsa definitiv de Senat, astfel că nu se va aplica.
Comentarii articol (0)