avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Atributiile si modalitati de demitere ale unui ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Atributiile si modalitati de demitere ale unui viceprimar.

Buna, as dori sa aflu exact care sunt atributiile dar si modalitatile ori conditiile in care un viceprimar poate fi demis din funtie deoarece in legea 215/2001 nu am gasit mare lucru...!Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:57, 1 Ianuarie 2010
Schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate face de Consiliul Local, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii consilierilor.
Eliberarea din functie a viceprimarului poate fi facuta numai daca se face dovada ca viceprimarul, presedintele sau vicepresedintele consiliului judetean a incalcat Constitutia, celelalte legi ale tarii sau a prejudiciat interesele tarii, ale unitatii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrativ-teritoriala respectiva.
Vedeti Legea nr.393/2004.
legea 393/220 - Art. 18. - (1) Vicepresedintii consiliului judetean, precum si viceprimarii intra in exercitarea mandatului dupa declararea lor ca legal alesi, potrivit Legii nr. 215/2001, republicata
................................................................................................................................
(4) Mandatul de vicepresedinte al consiliului judetean, respectiv de viceprimar, poate inceta inainte de termen in urma eliberarii sau revocarii acestuia din functie, in conditiile Legii nr. 215/2001, republicata.

Legea 215/2001 - Art. 57. - (1) Comunele, orasele si municipiile au cate un primar si un viceprimar, iar municipiile resedinta de judet au un primar si 2 viceprimari, alesi in conditiile legii.
(2) Viceprimarul este subordonat primarului si inlocuitorul de drept al acestuia, care ii poate delega atributiile sale.
(3) Viceprimarul este ales cu votul majoritatii consilierilor locali in functie, din randul membrilor acestuia.*)
(4) Schimbarea din functie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotarare adoptata cu votul majoritatii consilierilor in functie, la propunerea primarului sau a unei treimi din numarul consilierilor locali in functie.
(7) Pe durata exercitarii mandatului, viceprimarul isi pastreaza statutul de consilier local, fara a beneficia de indemnizatia aferenta acestui statut.

Nici in Legea nr. 215/2001, nici in 393/2004 nu se precizeaza expres motivele pentru care un viceprimar poate fi schimbat din functie. Aceasta ramane la latitudinea colegilor sai din consiliul local, care l-au ales.
In ceea ce priveste atributiile sale, viceprimarul este inlocuitorul de drept al primarului, caruia ii este subordonat si care ii poate delega, prin dispozitie, atributiile sale. Care atributii?? Care doreste dl. primar, mai putin cea de ordonator principal de credite.
Legea nr.393/2004 - art. 69
(1) Pentru abateri grave si repetate, savarsite in exercitarea mandatului de viceprimar, de presedinte sau de vicepresedinte al consiliului judetean, persoanelor in cauza li se pot aplica urmatoarele sanctiuni:
a) mustrare;
b) avertisment;
c) diminuarea indemnizatiei cu 5-10% pe timp de 1-3 luni;
d) eliberarea din functie .
(2) Sanctiunile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se aplica, prin hotarare a consiliului, la propunerea motivata a primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean. In cazul presedintelui consiliului judetean, propunerea trebuie facuta de cel putin o treime din numarul consilierilor in functie si va fi temeinic motivata. Motivele care justifica propunerea de sanctionare vor fi aduse la cunostinta consilierilor cu cel putin 5 zile inaintea sedintei.
(3) In cazul sanctiunilor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), hotararea se adopta cu votul deschis al majoritatii consilierilor in functie, iar in cazul sanctiunilor prevazute la lit. c) si d), cu votul secret a cel putin doua treimi din numarul consilierilor in functie .
(4) Aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) lit. c) si d) poate fi facuta numai daca se face dovada ca viceprimarul, presedintele sau vicepresedintele consiliului judetean a incalcat Constitutia, celelalte legi ale tarii sau a prejudiciat interesele tarii, ale unitatii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrativ-teritoriala respectiva.

(5) La eliberarea din functie se aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Corect, mea culpa!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viceprimar sanctionat = proces Carmen Curelea Carmen Curelea Viceprimarii primesc remuneratie pt functia de ales local detinuta. Daca nu se prezinta la primarie pt asi exercita mandatul, in baza a ce poate fi sanctionat ... (vezi toată discuția)
Unii vor sa munceasca in 8 ore la mai multe institutii aldomex73 aldomex73 este compatibila functia de viceprimar cu cea de presedinte de asociatie de ovine? (vezi toată discuția)
Demitere viceprimar. gaby_25 gaby_25 buna ziua. am o nedumerire...sau mai bine-zis o frustrare...este posibil ca un viceprimar care a fost prins in flagrant furand din primarie sa ramana in ... (vezi toată discuția)