avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... viceprimar sanctionat = proces
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

viceprimar sanctionat = proces

Viceprimarii primesc remuneratie pt functia de ales local detinuta.
Daca nu se prezinta la primarie pt asi exercita mandatul, in baza a ce poate fi sanctionat prin diminuarea remuneratiei?
Ma refer la actul legislativ avut in vedere de oprimarie care a procedat la sanctionarea unui vice' care mai apoi a dat primaria in judecata.
Astept raspuns! multumesc
Cel mai recent răspuns: Av. Emil-Mihail Tatu , Avocat 08:48, 3 Septembrie 2009
Legea 393/2004 privind statutul alesilor locali prevede:
"ART. 69
(1) Pentru abateri grave si repetate, savarsite in exercitarea mandatului de viceprimar, de presedinte sau de vicepresedinte al consiliului judetean, persoanelor in cauza li se pot aplica urmatoarele sanctiuni:
a) mustrare;
b) avertisment;
c) diminuarea indemnizatiei cu 5-10% pe timp de 1-3 luni;
d) eliberarea din functie.
(2) Sanctiunile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se aplica, prin hotarare a consiliului, la propunerea motivata a primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean. In cazul presedintelui consiliului judetean, propunerea trebuie facuta de cel putin o treime din numarul consilierilor in functie si va fi temeinic motivata. Motivele care justifica propunerea de sanctionare vor fi aduse la cunostinta consilierilor cu cel putin 5 zile inaintea sedintei.
(3) In cazul sanctiunilor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), hotararea se adopta cu votul deschis al majoritatii consilierilor in functie, iar in cazul sanctiunilor prevazute la lit. c) si d), cu votul secret a cel putin doua treimi din numarul consilierilor in functie.
(4) Aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) lit. c) si d) poate fi facuta numai daca se face dovada ca viceprimarul, presedintele sau vicepresedintele consiliului judetean a incalcat Constitutia, celelalte legi ale tarii sau a prejudiciat interesele tarii, ale unitatii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrativ-teritoriala respectiva.
(5) La eliberarea din functie se aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 70
Impotriva sanctiunii prevazute la art. 69 alin. (1) lit. c) si d) persoana in cauza se poate adresa instantei de contencios administrativ competente. Procedura prealabila nu este obligatorie."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare viceprimar nelu_duleant_ro nelu_duleant_ro viceprimarul poate fi schimbat prin vot deschis prin ridicarea maini (vezi toată discuția)
Atributiile si modalitati de demitere ale unui viceprimar. Denisa R Denisa R Buna, as dori sa aflu exact care sunt atributiile dar si modalitatile ori conditiile in care un viceprimar poate fi demis din funtie deoarece in legea 215/2001 ... (vezi toată discuția)
Unii vor sa munceasca in 8 ore la mai multe institutii aldomex73 aldomex73 este compatibila functia de viceprimar cu cea de presedinte de asociatie de ovine? (vezi toată discuția)