ACTUALIZARE (13.10.2023): Normele metodologice ale legii au fost oficializate de Guvern în septembrie 2023, iar raportările online lunare încep efectiv din noiembrie 2023 (prima este pentru stocurile pe octombrie 2023).
__________
Legea 105/2023 a apărut marți în Monitorul Oficial și intră în vigoare pe 21 aprilie 2023. Însă, pentru a fi pusă în aplicare efectiv, legea are nevoie de norme metodologice, care ar trebui adoptate de Guvern, prin hotărâre, până pe 20 iulie 2023.
În esență, se prevede introducerea unei noi raportări pentru firme, care va viza stocurile lunare de produse agricole și alimentare.
„În vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare, o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, scrie în document.
În acest sens, Ministerul Agriculturii trebuie să pună la dispoziție un sistem informatic special pentru colectarea datelor transmise de firme. În același timp, așa cum scriam mai sus, este nevoie și de normele metodologice, care vor include regulile de colectare, centralizare și prelucrare a datelor stocurilor de produse agricole și alimentare.
Operatorii economici vizați sunt producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel național și comercianții care activează în prezent în domeniul agroalimentar. Singurele excepții sunt reprezentate de:
- comercianții care dețin structuri de vânzare cu suprafață de vânzare de până la 400 mp, fără spațiile destinate depozitării, păstrării și producției mărfurilor, birourilor și anexelor;
- comercianții ambulanți;
- comercianții care desfășoară activități de servicii de alimentație publică;
- comercianții care desfășoară activități de comercializare în zone publice.
Cei care nu vor îndeplini noua obligație de raportare vor risca amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei. Amenzile vor putea fi aplicate de persoanele împuternicite din cadrul Ministerului Agriculturii sau Ministerului Finanțelor. Desigur, sancțiunile vor putea fi aplicate numai după ce raportarea devine funcțională.
Inițiatorii spun că măsura este introdusă din rațiuni de securitate alimentară, având în vedere, printre altele, războiul dus de Rusia în Ucraina și efectele sale secundare în domeniul agroalimentar. „Pe baza datelor statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare centralizate se vor stabili politici publice de subvenționare în sectorul agroalimentar”, este precizat în lege.
Inițial, măsura urma să fie dată de Guvern prin ordonanță de urgență, conform unui proiect inițiat de Ministerul Agriculturii în martie 2022, dar, deși a avansat pe circuitul guvernamental de avizare, acesta n-a fost adoptat până acum. În paralel, măsura a fost propusă în Parlament tot în martie 2022, dar abia acum a fost oficializată. Astfel, probabil că proiectul de OUG a fost abandonat.
Comentarii articol (1)