ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: e-Transport: Dacă se transportă la un loc produse riscante și neriscante, toate trebuie declarate în sistem
În cazul transporturilor mixte pe căile rutiere, adică cele care conțin atât produse riscante, cât și produse neriscante, toate bunurile trebuie declarate în sistemul e-Transport pentru a obține codul special ce autorizează transportul (supranumit cod UIT). Cine nu procedează așa va risca amenzi drastice începând din iulie 2022.
Articolul continuă mai jos
„În cazul în care sunt transportate atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât și alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal ridicat stabilite în acest sens prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, utilizatorii (...) au obligația să declare în Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate, iar codul UIT sau codurile UIT însoțesc documentul de transport aferent acestora”, prevede
OUG 41/2022, actul normativ care
reglementează sistemul e-Transport.
În eventualitatea în care
nu se declară toate bunurile aferente unui transport mixt, amenda riscată este cuprinsă
între 10.000 și 50.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau
între 20.000 și 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Amenda o riscă
cel care e responsabil cu declararea bunurilor în e-Transport și
obținerea codului UIT. Responsabilitatea este, după caz, la destinatar (la import), la expeditor (la export), la beneficiar (la achiziții intracomunitare), la furnizor (la tranzacții interne sau livrări intracomunitare) sau la depozitar (atunci când e vorba doar de tranzit).
Codul UIT este codul unic generat de sistemul e-Transport prin care se identifică bunurile riscante transportate pe teritoriul României. Codul respectiv și documentul care însoțește transportul trebuie să se afle în posesia transportatorului rutier care cară efectiv bunurile riscante.
Pentru generarea codului UIT, datele bunurilor riscante sunt declarate în e-Transport cu maximum trei zile calendaristice înainte de data la care începe transportul, însă până la prezentarea în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv până la punerea efectivă în mișcare a vehiculului. Codul UIT are o valabilitate de cinci zile calendaristice.
În e-Transport figurează, pe lângă codul UIT, datele referitoare la expeditor și beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare și detalii cu privire la mijlocul de transport folosit.
Deși inițial voia să monitorizeze toate transporturile de bunuri din România, Guvernul s-a răzgândit și a restrâns aria astfel încât să acopere numai bunurile riscante din punct de vedere fiscal.
Bunurile riscante vor fi stabilite curând prin ordin al Fiscului.
e-Transport este opțional până la
30 iunie 2022, urmând ca de la
1 iulie 2022 să devină obligatoriu. Evident, amenzile precizate mai sus se pot aplica numai începând din iulie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.