ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-Factura: Contribuabilii nu trebuie să transmită facturi în sistem pentru livrările către clienți din străinătate
Contribuabilii care vând în România, în relația B2B, produse cu risc fiscal ridicat vor transmite în sistemul e-Factura facturile electronice emise. Automat, regula aceasta nu se va aplica atunci când vine vorba de livrări către clienți din străinătate, pentru că acele tranzacții sunt monitorizate prin alte metode, spun specialiștii.
Articolul continuă mai jos
__________
ACTUALIZARE (22.09.2022): Conform interpretării reprezentanților ANAF, trebuie raportate în e-Factura inclusiv facturile pentru livrări intracomunitare de bunuri riscante.
__________
„Momentan, înțelegerea mea este că doar [pentru tranzacțiile de produse cu risc fiscal cu livrare] către persoane din România [este obligatorie transmiterea facturii în e-Factura]. (...) Logica din spatele acestui aspect ar fi că, dacă nu livrez către o persoană din România, înseamnă că fac fie o livrare intracomunitară, fie un export.Dacă fac o livrare intracomunitară, aceasta se verifică prin alte sisteme (că a fost sau nu efectuată). Am un cod valid de TVA al clientului meu dintr-un alt stat membru UE, pe care-l folosesc la livrarea intracomunitară - automat, se poate verifica dacă el a declarat acolo o achiziție intracomunitară. Dacă fac un export, cu atât mai mult, pentru că am documentele de export. Deci, mi s-ar părea logic să nu intervină această obligativitate de transmitere în e-Factura pentru livrările în afara țării”, a explicat recent, la
un webinar avocatnet.ro,
Cristina Săulescu, Managing Partner la Cabot Transfer Pricing, interpretarea sa fiind confirmată de
Alina Andrei, care este tot Managing Partner la Cabot.
Când vine vorba de firmele străine care activează în România, însă, momentan avem prevederi ce stabilesc că acestea
pot opta pentru a folosi sistemul e-Factura, fie în relația B2G, fie în relația B2B. Regulile pentru această procedură sunt prinse în Ordinul Fiscului 1.831/2021.
Sistemul e-Factura va deveni operațional opțional, în relația B2B, de la
1 aprilie 2022, însă
numai pentru produsele riscante din punct de vedere fiscal. De la
1 iulie 2022, însă, se va trece la obligativitatea folosirii sistemului pentru produsele riscante. Ulterior, până în 2023, autoritățile vor să extindă obligativitatea pentru toate facturile emise în relația B2B.
În prezent, e-Factura este operațional opțional pentru relația B2G (achiziții publice), însă și în acest caz se va trece curând la obligativitate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.