„Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în luna martie 2022 o investigație la (...) căreia i-a aplicat o amendă, ca urmare a faptului că acest operator nu a furnizat informațiile solicitate de instituția noastră, încălcând astfel prevederile art. 83 alin. (5) lit. e) corelate cu dispozițiile art. 58 alin. (1) lit. (a) și (e) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.
Ca atare, asociația de proprietari a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 2.474,5 lei, (echivalentul sumei de 500 EURO)”, transmitea ANSPDCP săptămâna trecută.
În comunicatul Autorității scrie că un locatar s-a plâns cu privire la dezvăluirea unei imagini a sa de din sistemul de supraveghere video gestionat de asociație pe grupul de Facebook al blocului în care domiciliază. O practică de altfel destul de întâlnită, aceea a publicării unor imagini de pe camere pentru a identifica pe cel care a încălcat vreo regulă a spațiului respectiv, pe cel sau cea care a sustras ceva din spațiul respectiv ș.a.m.d. Iar publicarea acestor imagini se face adesea chiar pe holurile blocurilor sau la aviziere.
ANSPDCP spune că sancțiunea a fost dată operatorului pentru că nu a răspuns solicitării trimise, deși a confirmat primirea acesteia. Iar, complementar, Autoritatea a cerut ca, în termen de cinci zile, să i se transmită toate informațiile solicitate.
Operatorii de date personale, adică cei care prelucrează aceste date sunt obligați să răspundă solicitărilor ANSPDCP, așa cum alte legi speciale îi obligă să comunice cu Fiscul, Garda de Mediu ș.a.m.d.. În cazul ANSPDCP, există o obligație așa-numită de cooperare cu Autoritatea.
Cât despre chestiunea cu care a fost sesizată Autoritatea, respectiv publicarea acelor imagini cu locatarul pe grupul de Facebook al blocului, Autoritatea nu s-a pronunțat - nici nu aveam cum, din moment ce nu a avut acces la informațiile solicitate.
Ce știm însă din ghidul publicat chiar de ANSPDCP pentru asociațiile de proprietari:
„Cât privește accesul la imaginile captate și înregistrate de camerele video, dispozițiile art. 29 din RGPD stabilesc că «Persoana împuternicită de operator şi orice
persoană care acţionează sub autoritatea operatorului nu le prelucrează decât la cererea operatorului, cu excepţia cazului în care dreptul Uniunii sau dreptul intern îl obligă să facă acest lucru.»
În acest context, având în vedere dispozițiile de mai sus și ținând cont de principiul responsabilității operatorului (asociația de proprietari), este necesară stabilirea unui număr limitat de persoane care au acces la imagini. Totodată, persoanele care au acces la imagini nu le pot prelucra decât la cererea operatorului și în scopul pentru care datele au fost inițial colectate.
Persoana/persoanele care are/au acces la imagini ar trebui să le poată vizualiza doar în situația producerii unui incident care are legătură cu scopul declarat al prelucrării, și nu în mod continuu/frecvent și/sau în timp real”.
În ghid mai scrie și că Autoritatea primește frecvent plângeri cu privire la utilizarea imaginilor video ale proprietarilor/locatarilor în alt scop decât cel pentru care au fost instalate inițial camerele de supraveghere la nivelul asociației de proprietari.