În Legea nr. 16/2017 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale scrie, în dreptul cheltuielilor generate de detașare că reprezintă „orice cheltuieli cu transportul, cazarea și masa, efectuate în scopul detașării”.
Indemnizația specifică detașării transnaționale, în cuprinsul aceleiași legi definită, nu cuprinde astfel de cheltuieli cu masa - indemnizația e acordată doar pentru compensarea inconveniențelor cauzate de detașare.
Legea prevede că salariații detașați de pe teritoriul României în cadrul prestării de servicii transnaționale beneficiază, indiferent de legea aplicabilă raportului de muncă, de condițiile de muncă valabile în statul membru pe teritoriul căruia/căreia sunt prestate serviciile, inclusiv cu privire la „indemnizațiile sau rambursarea cheltuielilor de transport, cazare și masă pentru salariații obligați din rațiuni profesionale să călătorească către și de la locul lor de muncă obișnuit în statul membru pe teritoriul căruia sunt detașați sau în cazul în care aceștia sunt trimiși temporar de angajatorul lor de la locul lor de muncă obișnuit la un alt loc de muncă, în conformitate cu legislația sau contractul colectiv de muncă cu aplicabilitate generală din statul gazdă”.
Cât despre Legea nr. 72/2022, care a modificat de curând Codul fiscal și a venit cu reguli noi, cumva, de uniformizare a situației indemnizațiilor de deplasare (detașare, delegare și mobilitate), nici aceasta nu se referă în mod expres la cheltuielile cu masa. Legea stabilește că sunt impozabile ca salarii:
„indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, inclusiv indemnizația specifică detașării transnaționale, prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate, precum și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, primite de salariați potrivit legislației în materie, pe perioada desfășurării activității în altă localitate, în țară sau în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat;
(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat”.
În cel mai recent webinar organizat de avocatnet.ro pe tema diurnelor și detașărilor în transporturile rutiere transnaționale, una dintre întrebările puse celor doi specialiști invitați a vizat cheltuielile cu masa ale șoferilor detașați.
„Din punctul nostru de vedere, intră în categoria «alte sume de aceeași natură»”, potrivit Andreei Florian, tax senior manager TZA, care s-a referit la recentele prevederi ale Legii nr. 72/2022. Astfel, cheltuielile cu masa ar fi impozabile când se trece peste acele plafoane stabilite prin prin recenta lege.
Nici nu se pune problema acordării tichetelor de masă, întrucât normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 privind biletele de valoare stabilesc expres că pe perioada detașării/delegării în afara localității (ceea ce poate însemna atât intern, cât și extern) și a acordării indemnizațiilor de detașare/delegare nu se dau tichete de masă.