„Prezentăm, în cele ce urmează, PROTESTUL membrilor CECCAR față de modul în care, prin modificarea legislației, se atentează atât la independența exercitării profesiei, cât și la autonomia acesteia, fără o consultare reală a profesiei și ignorarea voinței acesteia emanate în cadrul structurilor de conducere reprezentative. Acest demers are strict un caracter profesional în apărarea drepturilor experților contabili și contabililor autorizați, dar și a interesului public, fiind unul APOLITIC.
La aproape un an de la marcarea a 100 de ani de la reglementarea profesiei contabile în România și înființarea organismului profesional, inexplicabil se dorește a fi dată lovitura de grație esenței profesiei – independența exercitării profesiei și autonomia acesteia. Aceasta în contextul în care, cu ocazia marcării centenarului profesiei, la 13 iulie 2021, toate instituțiile reprezentative ale administrației publice naționale (Președinția României, Guvernul României, reprezentanți ai mediului de afaceri) au apreciat activitatea desfășurată de profesioniștii contabili și organismul profesional care o reprezintă și au recunoscut rolul important al profesiilor liberale de expert contabil și contabil autorizat în societatea românească”, este punctat în comunicatul CECCAR.
Iată principalele propuneri:
1. Intrarea pe piață a firmelor de contabilitate, ușurată. Va fi abrogată condiția actuală ce dispune că, în cazul societăților de expertiză contabilă, majoritatea acțiunilor sau a părților sociale trebuie să fie deținută de experți contabili. Totodată, numai o treime din structura de administrare a firmei (față de majoritate, cum se prevede acum) va trebui să fie formată din experți contabili. Conform deputaților, modificările propuse au în vedere o recomandare controversată de anul trecut a Consiliului Concurenței de a elimina barierele de pe piață, despre care a scris și redacția noastră. În plus, o să dispară și condiția actuală ce prevede că, la aceste companii, modul de distribuire a beneficiilor și de suportare a pierderilor trebuie să se facă potrivit ponderilor acțiunilor/părților sociale deținute de acționari/asociați.
2. Activitatea CECCAR va fi supravegheată de Ministerul Finanțelor prin ASPAAS. De ce? Potrivit deputaților, CECCAR a rămas nesupravegheată de la mijlocul anului 2017, după ce Consiliul pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile a fost reorganizat și a devenit ASPAAS, această situație fiind una de „risc”.
3. Filialele CECCAR vor deveni autonome. Mai precis, filialele CECCAR vor trebui să aibă personalitate juridică, în condițiile în care în prezent este exact invers. Filialele vor funcționa cu personal și patrimoniu proprii și vor avea autonomie în luarea deciziilor.
4. Un sistem complet nou de acoperire a cheltuielilor pentru CECCAR și filialele sale. În esență, CECCAR își va acoperi cheltuielile de funcționare ale aparatului propriu din încasări de la filiale, din veniturile obținute de acestea, contribuția fiind stabilită în funcție de numărul de membri al fiecărei filiale. Filialele își vor acoperi cheltuielile din taxe de înscriere la examene de intrare în profesie și în evidența CECCAR, din cotizațiile membrilor și alte surse.
5. Activitatea CECCAR și a filialelor, administrată temporar de o persoană numită de ASPAAS, iar patrimoniul CECCAR - împărțit. Printre dispozițiile tranzitorii din proiect se numără numirea unei persoane, de către ASPAAS, care să administreze CECCAR și filialele sale timp de cel puțin un an, până se schimbă sistemul de organizare al corpului profesional. Totodată, Comisia de disciplină a CECCAR va fi înlocuită temporar de o Comisie de disciplină din cadrul ASPAAS, iar patrimoniul CECCAR va fi împărțit între filialele sale.
6. Precizări privind studiile profesioniștilor contabili. O să se precizeze că expert contabil poate deveni o persoană care are studii universitare de licență în științe economice, absolvite cu diplomă recunoscută de Ministerul Educației. Acum se precizează doar că este vorba de studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei.
7. O să dispară unele situații de radiere din Tabloul CECCAR. Experții contabili și contabilii autorizați nu vor mai fi radiați din evidență dacă au săvârșit abateri grave sau dacă au omis plata la stat a impozitului pe onorariile încasate de la persoanele fizice.
Sunt câteva modificări propuse și la Legea contabilității
Printre modificările din proiectul de lege se numără și unele la Legea 82/1991 care merită menționate:
1. Precizări și aici privind studiile. Directorul economic, contabilul-șef sau persoana împuternicită să conducă contabilitatea unei firme va trebui să aibă studii universitare de licență în științe economice, absolvite cu diplomă recunoscută de Ministerul Educației. În prezent, se prevede că sunt necesare studii economice superioare, fără alte detalii. Totodată, de precizat că de aici dispare o prevedere care trecuse în forma adoptată de Senat a proiectului - cel care conduce contabilitatea să fie angajat cu normă întreagă.
2. Semnarea bilanțurilor interimare. O să se prevadă în mod expres că situațiile financiare interimare trebuie semnate și ele de directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție de conducere a contabilității (ori de furnizorul extern de servicii contabile), iar semnatarul trebuie să fie membru al CECCAR. Bilanțurile interimare vor fi semnate și de administrator. În prezent, prevederile în cauză fac referire doar la semnarea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile.
3. Dublarea bilanțurilor. Interdicția de a depune la unitățile Ministerului Finanțelor mai multe seturi de situații financiare anuale pentru același exercițiu financiar va fi extinsă pentru a acoperi inclusiv situațiile financiare interimare și raportările contabile.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Este posibil ca, în cazul adoptării, documentul să fie trimis la Curtea Constituțională a României.
Comentarii articol (2)