Indemnizația de detașare
Indemnizația de delegare
Aceeași HG nr. 714/2018 ne oferă acele repere privind cuantumul acestor indemnizații:
„Persoana delegată într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de delegare, în cuantum de 23 lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea.
(2) Persoana delegată într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă și care nu se poate înapoia la sfârșitul zilei de lucru beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din:
a) o indemnizație de delegare, în cuantum de 23 lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea;
b) o alocație de cazare, în cuantum 265 lei/zi, în limita căreia trebuie să își acopere cheltuielile de cazare (...)
(5) Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum și pentru ultima zi, în cazul delegării dispuse pentru o perioadă mai lungă de o zi, nu se acordă alocație zilnică de cazare, iar indemnizația de delegare se acordă numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore”.
Indemnizația de mobilitate
Regimul fiscal a fost uniformizat și se raportează la două plafoane diferite
Indemnizații și alte sume la care ne raportăm similar - același tratament fiscal: „indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, inclusiv indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare, primite de salariaţi potrivit legislaţiei în materie, pe perioada desfăşurării activităţii în altă localitate, în ţară sau în străinătate, în interesul serviciului”.
Conform modificărilor aduse de Legea nr. 72/2022, în cazul acordării acestor indemnizații vorbim de sume netaxabile (nu se aplică impozit și nu se aplică contribuții) dacă acestea se încadrează în următoarele plafoane:
- în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat de salariatul care primește indemnizația;
- în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat de salariatul care primește diurna.
„Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate”, este explicat în noua lege, prezența acestui plafon în regimul fiscal al diurnelor fiind complet nouă.
Ce se întâmplă după ce se depășește plafonul? Orice sumă va fi supusă impozitării și aplicării contribuțiilor, similar veniturilor salariale.
„Avem, deci, două limite - prima este de 2,5 ori limita stabilită pentru personalul bugetar, iar cea de-a doua este de maximum trei salarii de bază aferente zilelor de detașare/delegare, cea mai mică sumă dintre cele două plafoane și suma acordată efectiv fiind plafonul neimpozabil. Să nu se înțeleagă că se pot acorda direct diurne de maximum trei salarii. Nu. Se acordă 2,5 ori limita stabilită pentru instituții publice, dar nu mai mult decât echivalentul a trei salarii de bază ale salariatului”, au subliniat, în urma Legii nr. 72/2022, cei de la Saga Software. Pentru delegări sau detașări în țară, diurna stabilită de Guvern este de 23 lei pe zi, conform HG nr. 714/2018, iar pentru deplasările în străinătate, diurna este variabilă, fiind stabilită în euro sau dolari americani, potrivit HG nr. 518/1995.
Practic, odată cu modificarea din luna aprilie 2023 (operată prin Ordinul MF nr. 1.235/2023,), valoarea primului dintre plafoane a fost majorată, astfel că angajatorii pot acorda indemnizații zilnice netaxabile de 57,5 lei (23 lei x 2,5).
Comentarii articol (3)