”Amploarea creșterii inflației, care este în mare măsură un șoc pe partea ofertei pe care băncile centrale nu îl pot influența, a dus la intensificarea eforturilor guvernelor de a limita impactul prețurilor ridicate asupra economiei, și în special asupra gospodăriilor. Acest lucru este deosebit de important în Europa Centrală și de Sud-Est, unde ponderea consumului celor mai afectate categorii: alimente și energie, este mai mari comparativ cu Europa de Vest”, se arată în raportul citat.
Guvernele țintesc prețurile volatile: alimente și energie
Specialiștii Raiffeisen observă că deși cele mai mari presiuni inflaționiste se observă în Europa Centrală, ultimele luni au adus creșteri substanțiale de prețuri și în Europa de Sud-Est, antrenând nu doar creșteri de dobânzi-cheie, dar și intervenții din partea guvernelor.
Măsurile luate variază ca amploare și durată, ”denaturând astfel comparațiile între țări”. Analiștii avertizează totodată și asupra impactului anulării acestora: cu cât sunt mai substanțiale și mai de durată, cu atât acesta va fi mai însemnat (prin virtutea efectului de bază).
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)